Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Στο Φυσικό Αέριο Εναποθέτει τις Ελπίδες του ο Λίβανος

Τα αποθέματα φυσικού αερίου που κρύβονται στο υπέδαφος της ΑΟΖ του Λιβάνου εκτιμώνται σε 30 τρις. κ.π., όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Γκεμπράν Μπασίλ, κατά την διάρκεια συνεδρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποσότητες αυτές θα επαρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών της χώρας για 200 ολόκληρα χρόνια.
Μάλιστα, υπάρχουν διεθνείς εκτιμήσεις που ανεβάζουν τα αποθέματα αυτά σε 80 τρις. κ.π., αλλά βεβαίως μιλάμε για μη επιβεβαιωμένες ποσότητες, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής γεωτρήσεις. Αυτή τη στιγμή πάντως διεξάγεται τρισδιάστατη σεισμική έρευνα στο βόρειο τμήμα της λιβανικής ΑΟΖ, καθώς και διαγωνισμός για την απονομή αδειών για έρευνες στα διάφορα οικόπεδα.

Με τον τρόπο αυτό, αναγνωρίζεται ότι μετά από δεκαετίες απραξίας, ο Λίβανος έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα, δειλά βήματα προς την ανάπτυξη των ορυκτών πόρων του, αν και η πρόοδος είναι δύσκολη λόγω της πολιτικής αστάθειας, αλλά και των ζητημάτων ασφαλείας που επηρεάζουν τις σχετικές ενέργειες.
Στον ρυθμιστικό τομέα πάντως, η χώρα έχει περάσει τους σχετικούς νόμους και έχει συσταθεί η αρχή εκείνη που θα αναλάβει τις δραστηριότητες. Παράλληλα, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους 46 διαφορετικές πετρελαϊκές στα πλαίσια του αδειοδοτικού γύρου και η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα συμβόλαια θα υπογραφούν τον Μάρτιο του 2014, ώστε να αρχίσει η πρώτη παραγωγή από το 2018.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα έσοδα που θα εισρεύσουν από το 2019 και μετά, θα χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει χρέος ίσο με το 140% του ΑΕΠ. Παράλληλα, το αέριο που θα ανακαλυφθεί θα εξομαλύνει και τις ελλείψεις ηλεκτρισμού που αντιμετωπίζει η χώρα και θα περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από άλλες χώρες, οι οποίες σήμερα αγγίζουν το 10% του ΑΕΠ. Τέλος, ένα μέρος των εσόδων θα κατευθυνθεί σε ειδικό ταμείο, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου