Η ηλεκτροπαραγωγή των ΑΠΕ διεθνώς θα ξεπεράσει την αντίστοιχη από φυσικό αέριο μέχρι το 2016, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε έκθεση που δημοσίευσε χθες με τίτλο « Medium-Term Renewable Energy Market Report». Παράλληλα, τονίζει ότι οι ΑΠΕ θα δουν τη συμμετοχή τους να είναι η διπλάσια σε σύγκριση με την πυρηνική ενέργεια στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τους συντάκτες, οι ΑΠΕ θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ρυθμό που θα φτάσει το 40% την επόμενη πενταετία, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Ήδη, οι ΑΠΕ είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ενεργειακή πηγή στον πλανήτη και ως το 2018 θα καλύπτουν το 25% των αναγκών ηλεκτρισμού, από 20% το 2011. Όσον αφορά τις ΑΠΕ πλην των υδροηλεκτρικών, θα αυξήσουν το δικό τους μερίδιο από το 4% το 2011 σε 8% το 2018.
«Αυτά είναι καλά νέα», σχολίασε η διευθύντρια του ΙΕΑ, Μαρία βαν ντερ Χόεβεν, «καθώς το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα πρέπει να γίνει πιο καθαρό και διαφοροποιημένο, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για να επαναπαυτούν οι κυβερνήσεις, ιδίως του ΟΟΣΑ», συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή, η έκθεση του ΙΕΑ προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με το ρυθμιστικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με οικονομικά προβλήματα αναζητούν λύσεις για την χρηματοδότηση των ΑΠΕ. Όπως δήλωσε η κα Χόεβεν, «η πολιτική αβεβαιότητα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός για τους επενδυτές. Πολλές ΑΠΕ δεν χρειάζονται πλέον υψηλά οικονομικά κίνητρα, αλλά έχουν ανάγκη μακρόπνοες πολιτικές που παρέχουν ένα προβλέψιμο και αξιόπιστο πλαίσιο, συμβατό με τους κοινωνικούς στόχους. Την ίδια στιγμή, οι επιδοτήσεις παγκοσμίως για τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν έξι φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες για τις ΑΠΕ».
Αναφέρεται, επίσης, ότι σε απόλυτους όρους, η παγκόσμια ανανεώσιμη παραγωγή έφτασε πέρυσι τις 4860 τεραβατώρες, δηλαδή ξεπέρασε την παραγωγή ηλεκτρισμού της Κίνας.
Τέλος, όσον αφορά την αισιοδοξία για την μελλοντική πορεία των ΑΠΕ, δύο παράγοντες είναι που οδηγούν τις εξελίξεις: Ο ένας είναι οι επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές και ο δεύτερος είναι η μείωση του κόστους στη βιομάζα, τη γεωθερμία και τα υδροηλεκτρικά. Στα φωτοβολταϊκά, αναφέρεται ότι η αποκεντρωμένη παραγωγή μπορεί να είναι οικονομικότερη από τις καθιερωμένες τιμές του ηλεκτρισμού σε πολλές χώρες.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου