Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Πολλαπλά τα Οφέλη από τη Διασυνοριακή Εξισορρόπηση Ενέργειας, Σύμφωνα με Μελέτη της ACER

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Ε.Ε.μελέτη που εκπόνησε η βρετανική εταιρεία συμβούλων Mott McDonald για λογαριασμό του ACER, με κύριο εισηγητή τον κ. Νίκο Φρυδά. Η μελέτη αφορά την εναρμόνιση των διασυνοριακών αγορών επικουρικών υπηρεσιών και εξισορρόπησης ενέργειας (Balancing Markets) και την ανταλλαγή/αγορά επικουρικών υπηρεσιών από γειτονικούς διαχειριστές ηλεκτρισμού, έτσι ώστε να «μοιράζεται» η παραπανίσια ενέργεια και να καλύπτονται οι ανάγκες της κάθε περιοχής με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Σύμφωνα με τον κ. Φρυδά, θεμελιώδης λίθος στην εναρμόνιση της αγοράς είναι να μεταβούμε σε ποσοστώσεις διακοπτόμενων ΑΠΕ με βάση τον ευρωπαϊκό ενεργειακό οδικό χάρτη για την περίοδο 2030-2050. Τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν π.χ. η μικρή Δανία με μεγάλο αιολικό δυναμικό στη Βαλτική και Βόρειο Θάλασσα να το υλοποιήσει εφόσον εναπόκειται μόνον στην κατ' ιδίαν θερμική παραγωγή για εφεδρείες. Αν όμως εξασφαλίσει π.χ. από την Γερμανία την δευτερεύουσα και τριτεύουσα Ρύθμιση, τότε μπορεί να πάει σε μεγάλη ποσότητα εγκατεστημένης ισχύος από υπεράκτια αιολικά».
Επιπλέον σημειώνεται ότι ο εναρμονισμένος υπολογισμός εφεδρειών καταλήγει σε σημαντικές εξοικονομήσεις ισχύος (Reserves sharing and sizing).
Άλλη θετική πλευρά της πρότασης είναι ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει αρκετός άνεμος, τότε η Δανία για παράδειγμα, θα μπορεί να εξάγει προς Γερμανία, ενώ όταν δεν φυσάει και χρειάζεται συνεπώς τις θερμικές εφεδρείες από Γερμανία, η αντίθετη ροή δεν θα αντιμετωπίσει συνωστισμό. Με άλλα λόγια, μια τέτοια εναρμόνιση δεν είναι απαραίτητα πολύπλοκη όσον αφορά την διαχείριση συνωστισμών Δικτύων σε χρόνους πολύ κοντά στους πραγματικούς, αν και βεβαίως υπάρχει μεγάλο πεδίο περαιτέρω διερευνήσεων στο θέμα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Φρυδά.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου