Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Παρουσιάστηκε η Έκθεση της UNEP για το Θαλάσσιο και Παράκτιο Περιβάλλον στη Μεσόγειο

Η «Έκθεση για Θαλάσσιο και Παράκτιο Περιβάλλον της Μεσογείου» του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον- Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP), παρουσιάστηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσία του υπουργού Ευάγγελου Λιβιεράτου και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Η έκθεση προσφέρει μία ολοκληρωμένη θεώρηση του ζωτικού ρόλου των κοινωνικο-οικονομικών υπηρεσιών που τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα παρέχουν στους κατοίκους τους, ενώ περιγράφονται τόσο οι σοβαρές περιβαλλοντικές πιέσεις που ασκούνται, όσο και οι τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούν συγκεκριμένες πολιτικές. 
Στον χαιρετισμό του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, επανέλαβε τη συνεχιζόμενη προσήλωση της Ελλάδας στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο, που σηματοδοτείται με τη φιλοξενία της συντονιστικής γραμματείας του από τη χώρα μας από το 1982 ως σήμερα, και επισήμανε την ανάγκη για συνέχιση και μελλοντική διασφάλιση του πολύ σημαντικού και χρήσιμου ρόλου του προγράμματος δράσης στη διαχρονική προστασία της Μεσογείου. Επίσης, ο κ. Λιβιεράτος αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης για την κατάσταση του Θαλάσσιου και Παράκτιου Περιβάλλοντος της Μεσογείου. 
Όπως επισήμανε η εκτελεστική γραμματέας και συντονίστρια του UNEP/MAP Μαρία Λουίζα Σίλβα Μέγιας, με την έκθεση καταγράφονται οι σοβαρές πιέσεις που ασκούνται στο οικοσύστημα της Μεσογείου εξαιτίας φυσικών παραγόντων όπως είναι οι εκβολές των ποταμών, οι αλλαγές στη θερμοκρασία και την ποιότητα των υδάτων, αλλά και εξαιτίας ανθρωπογενών παραγόντων, όπως η αύξηση του πληθυσμού των παράκτιων πόλεων και οι οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα της Μεσογείου. Φαινόμενα που, όπως είπε, προκαλούν σημαντικές συνέπειες στην κατάσταση των υδάτων, καθώς η περιοχή της Μεσογείου είναι πρώτη σε επισκεψιμότητα, προσελκύοντας το 1/3 του παγκόσμιου τουριστικού πληθυσμού. 
Σύμφωνα με την έκθεση, όπως παρουσιάστηκε από την κ. Μέγιας, υψίστης προτεραιότητας αποτελεί η διαθεσιμότητα και η ποιότητα της πληροφόρησης μεταξύ των μεσογειακών κρατών. Μέσω της έκθεσης, δίδεται συγκεκριμένος προσανατολισμός στη σύμβαση της Βαρκελώνης, με σκοπό την πλήρωση στόχων σε τομείς προτεραιότητας όπως η διατήρηση και η ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η εισβολή μη αυτόχθονων ειδών, η εμπορική εκμετάλλευση ψαριών και οστρακοειδών, οι γεωργικές δραστηριότητες στις χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, η διαχείριση των θαλάσσιων τροφικών πλεγμάτων, τα φαινόμενα ευτροφισμού εξαιτίας χημικών ουσιών, η ακεραιότητα του υποθαλάσσιου εδάφους, οι αλλαγές των υδρογραφικών συνθηκών και ειδικά η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, η παράκτια ανάπτυξη και εξάπλωση, η χημική μόλυνση, η ρύπανση και η ηχορύπανση των υδάτων. 
Για την εφαρμογή της οδηγίας- πλαίσιο της ΕΕ για μια ολοκληρωμένη Θαλάσσια Στρατηγική και Οικοσυστημική Προσέγγιση στο πλαίσιο του UNEP/MAP, μίλησε ο ειδικός γραμματέας υδάτων Κωνσταντίνος Τριάντης, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη συλλογής επιστημονικών δεδομένων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των στόχων που θέτει η έκθεση. 
Ο κ. Τριάντης, αφού αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εφαρμογής της οδηγίας, έκανε γνωστό, ότι πλέον οι εργασίες εστιάζονται στην καθιέρωση και την εφαρμογή, έως τις 15 Ιουλίου του 2014, ενός προγράμματος παρακολούθησης για τη συνεχή αξιολόγηση και την τακτική αναπροσαρμογή των στόχων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για την είσοδο της χώρας σε μία ελπιδοφόρο εποχή.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου