Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΤΑΙΠΕΔ: Σύντομα «Κλείνει» η Πώληση του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη Εταιρία Socar


ΤΗΝ ικανοποίησή της όσον αφορά την πρόταση της αζέρικης εταιρίας φυσικού αερίου Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, εξέφρασε χθες με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας μάλιστα ότι πλέον εκκρεμούν ορισμένες τελικές λεπτομέρειες προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός το «συντομότερο δυνατόν».

Η βελτιωμένη προσφορά της Socar ανέρχεται πλέον σε 400 εκ ευρώ έναντι των 305 εκ ευρώ που είχαν αρχικώς προσφερθεί. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι και μετά τη βελτίωση το τίμημα καλύπτει απλώς το ύψος  της αποτίμησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. 


Εξάλλου για τη θετική υποδοχή της βελτιωμένης πρότασης της Socar είχε προϊδεάσει νωρίτερα ο επικεφαλής του Ταμείου, Στέλιος Σταυρίδης, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι «η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ φαίνεται να πηγαίνει καλά. Στο τέλος της εβδομάδας ή και νωρίτερα θα έχουμε αποτελέσματα».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει μια σειρά από διασφαλίσεις τις οποίες ζήτησε και πέτυχε η Socar κατά τις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, που αφορούν τα τιμολόγια, τις απαλλοτριώσεις, και τα έξοδα προσωπικού. Συγκεκριμένα οι σημαντικότερες από τις εγγυήσεις που έλαβε η αζέρικη εταιρία είναι ότι: 

Τα μελλοντικά έσοδα του ΔΕΣΦΑ από τα τιμολόγια που επιβάλλει σε όσους χρησιμοποιούν τα δίκτυά του έχουν υπολογιστεί σωστά. 

Θα είναι σε θέση να ανακτήσει μια σειρά από κόστη, όπως τα ποσά που θα δαπανήσει για απαλλοτριώσεις γαιών προκειμένου να αναπτύξει νέα δίκτυα αγωγών σε Ελλάδα ή και εξωτερικό (Βαλκάνια).
Θα ανακτήσει δαπάνες που σχετίζονται με θέματα προσωπικού.

Εξάλλου, χθες ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος (εκ των διεκδικητών της ΔΕΠΑ μαζί με τον όμιλο Βαρδινογιάννη) μιλώντας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών σχολίασε και τις  αποκρατικοποιήσεις στο κομμάτι του αερίου, τονίζοντας ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ ήταν μια δύσκολη περίπτωση. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι δόθηκε ένα καλό τίμημα παρά το ρίσκο της χώρας. «Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει ευθεία σύνδεση ΔΕΣΦΑ και αγωγού TAP. Πρόκειται για ένα τέλειο deal εφόσον ο ΔΕΣΦΑ συνδέεται με τον TAP», κατέληξε.

Αντίθετα για τη ΔΕΠΑ ο κ. Μυτιληναίος άφησε αιχμές για τη διαδικασία, τους όρους και τη στόχευση της αποκρατικοποίησης σημειώνοντας ότι το κύριο μέλημα της ελληνικής πλευράς θα έπρεπε να είναι το χαμηλό κόστος αερίου και όχι το τίμημα.

(από την εφημερίδα "ΕΞΠΡΕΣ", 21/06/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου