Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ο Οδικός Χάρτης για το Αέριο της Κύπρου

Οδικό Χάρτη για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), που αρχίζει με την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 και θα ολοκληρωθεί με την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου στα τέλη του 2019, παρουσίασε την Πέμπτη σε διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο Υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στο πρόγραμμα αξιολόγησης της Noble Energy για το τεμάχιο 12 που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2014. Μέρος της όλης διαδικασίας είναι η ανόρυξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης Α-2, που ξεκινά στο τεμάχιο 12 αύριο και η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τρεις με τέσσερεις μήνες, με σκοπό τη διακρίβωση του μεγέθους και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη». Η επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα γίνει από την πλατφόρμα ENSCO 5006 θα φθάσει τα 5,607 μέτρα.


Θα ακολουθήσει, σύμφωνα με τον Υπουργό, η διαδικασία πιστοποίησης του κοιτάσματος από ανεξάρτητους οίκους.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε, γίνονται ήδη συζητήσεις για την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με τη Noble Energy και τις άλλες δύο εταιρείες που συνεργάζονται στο τεμάχιο 12, που θα θέτει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το τερματικό υγροποίησης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2013 με την υπογραφή συμφωνίας (Project Agreement). Η διαπραγμάτευση, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, θα διαμορφώνει την εμπορική, οικονομική και νομική δομή του τερματικού υγροποίησης.

Ήδη, σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει οριστεί Ομάδα Παρακολούθησης των εργασιών της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, επιφορτισμένη με τον συντονισμό των αρμόδιων τμημάτων αναφορικά με τις εργασίες γεώτρησης, την ενημέρωση και ετοιμότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων, την τακτική ενημέρωση των τμημάτων από την Υπηρεσία Ενέργειας και την τακτική ενημέρωση του κοινού.

Αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί το κοίτασμα στο τεμάχιο 12, θα αρχίσουν οι διαδικασίες πώλησης του φυσικού αερίου, με μακροχρόνιες συμφωνίες πώλησης (Heads of Agreements), διάρκειας 10, 15 ή 20 ετών, αναλόγως της ζήτησης που θα υπάρξει. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για προπώληση φυσικού αερίου, αλλά για μια συνηθισμένη διαδικασία στη βιομηχανία υδρογονανθράκων, που θα βοηθήσει στην εξεύρεση χρηματοδότησης για το τερματικό υγροποίησης.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η τελική επενδυτική απόφαση για το τερματικό υγροποίησης θα ληφθεί το τρίτο τρίμηνο του 2015 και εξήγησε πως η χρηματοδότηση του τερματικού μπορεί να βασίζεται σε ένα συνδυασμό των εξής επιλογών: δάνεια που θα έχουν ως εγγυήσεις τα συμβόλαια πωλήσεων, ιδιώτες επενδυτές και χρηματοδότες, πιστωτές όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και επιδίωξη χρηματοδότησης από την ΕΕ. Σημείωσε ακόμα ότι η Κύπρος, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι των αγορών της Ασίας, αλλά και των αγορών της Ευρώπης, θα έχει με τη μονάδα υγροποίησης την ευελιξία να πωλεί φυσικό αέριο εκεί που βρίσκει τις πιο συμφέρουσες τιμές, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή διαφαίνεται ότι στην Ασία οι τιμές είναι πολύ πιο ψηλές απ’ ό,τι στην Ευρώπη.

Ο Υπουργός είπε ότι οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12 αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο για σκοπούς εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής το τρίτο τρίμηνο του 2018, καθιστώντας την κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική, ενώ τέλη του 2019 με αρχές του 2020 η Κύπρος θα είναι σε θέση να εξάγει το δικό της φυσικό αέριο, από το τεμάχιο 12.

Οι ερευνητικές γεωτρήσεις στα υπόλοιπα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, για τα οποία έχουν δοθεί άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων, θα ξεκινήσουν εντός του 2014, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι στο τεμάχιο 12 συνεργάζονται η Noble Energy με 70%, η Delek Drilling με 15% και η Avner Oil Exploration με 15%, στα τεμάχια 2, 3, και 9 συνεργάζονται οι εταιρείες Eni με 80% και Kogas με 20%, και στα τεμάχια 10 και 11 θα δραστηριοποιηθεί η γαλλική Total. 

Στη διάρκεια της παρουσίασης, ο Υπουργός Ενέργειας παρέπεμψε στην αναφορά του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος, κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις 22 Μαΐου, είχε κάνει λόγο για μια καινούρια διαδρομή ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ, αυτήν της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνέχεια, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι οι προτεραιότητες του Υπουργείου στο παρόν στάδιο είναι η υπό εξέλιξη μελέτη από νορβηγικό οίκο συμβούλων που θα καταδείξει το θεσμικό, οργανωτικό πλαίσιο που χρειάζεται η Κύπρος στον τομέα των υδρογονανθράκων και θα ακολουθήσει η υλοποίησή του. Επίσης, το Υπουργείο έχει στις προτεραιότητές του την ενδυνάμωση της Υπηρεσίας Ενέργειας, αλλά και την εξεύρεση νομικών συμβούλων για τη διαπραγμάτευση του Μνημονίου Συναντίληψης και της Συμφωνίας με τη Noble Energy, οικονομικών συμβούλων για τη χρηματοδότηση και τεχνικών συμβούλων για το Master Plan της περιοχής του Βασιλικού.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στην ένταξη του τομέα των υδρογονανθράκων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.

Ερωτηθείς για την ενδιάμεση λύση, είπε ότι αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ θα καταλήξει στην τεχνική αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι, αν θα ανοιχτούν ή όχι οικονομικοί φάκελοι, θα το κρίνει το ΔΣ. Σημείωσε πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στη διαδικασία της ενδιάμεσης λύσης εάν η τιμή δεν συμφέρει και δεν εξασφαλίζει σημαντική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Είπε ακόμα ότι γίνονται επιπλέον σχεδιασμοί σε περίπτωση που η λύση που εξετάζει η ΔΕΦΑ δεν είναι συμφέρουσα. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου