Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ολάντ: Το Παρίσι Δεν Πιέζει το Τόκιο για τις Πυρηνικές Μονάδες του

"Η Γαλλία δεν πιέζει με κανένα τρόπο" την Ιαπωνία να θέσει και πάλι σε λειτουργία τις πυρηνικές μονάδες της, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.
"Κάθε κυρίαρχη χώρα καθορίζει την ενεργειακή πολιτική της, δεν επιθυμούμε να παρέμβουμε στις επιλογές της Ιαπωνίας", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος που ολοκληρώνει την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στο αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας, μια επίσκεψη που σημαδεύτηκε από την επίτευξη σημαντικών συμφωνιών συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.


"Όποια και αν είναι η επιλογή της Ιαπωνίας, θα πρέπει να συνεργαστούμε για περισσότερη ασφάλεια, για να έχουμε το υψηλότερο επίπεδο, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την αξιοπιστία των πυρηνικών μονάδων", υποστήριξε ο Ολάντ, υπενθυμίζοντας ότι οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις Ιαπωνικές ομολόγους τους για το θέμα αυτό.
Η συνεργασία είναι, όπως είπε, επίσης απαραίτητη, για την αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών μονάδων, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί με τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας μεταξύ της γαλλικής Areva και της ιαπωνικής Atox για την αποσυναρμολόγηση της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα, που καταστράφηκε από το σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.

"Η βιομηχανία μας πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, και εκεί βρίσκεται.
Δουλεύουμε μαζί και η κάθε χώρα αποφασίζει", σημείωσε.
Η ιαπωνική δεξιά κυβέρνηση του Σίνζο 'Αμπε, που ασκεί την εξουσία εδώ και έξι μήνες, έχει εκφράσει τη βούληση να θέσει και πάλι σε λειτουργία όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα κριθούν ασφαλείς από τη ρυθμιστική αρχή, η οποία είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία.

Επί του παρόντος, μόνο δύο αντιδραστήρες (επί συνόλου 50) λειτουργούν στο αρχιπέλαγος, ενώ έχει διακοπεί η λειτουργία των υπολοίπων καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση των ελέγχων με βάση τις νέες πιο αυστηρές προδιαγραφές που τίθενται σε ισχύ τον Ιούλιο.

Οι εταιρείες, οι οποίες αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία των μονάδων τους, ελπίζουν ότι πολλές θα επαναλειτουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως τόσο αυτές όσο και η κυβέρνηση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν την κατανόηση του πληθυσμού και το πράσινο φως από τους τοπικούς αξιωματούχους.
Ο Ολάντ υπενθύμισε ότι η γαλλο-ιαπωνική συνεργασία σε αυτόν τον σημαντικό τομέα χρησιμεύει επίσης για να προωθήσει την πώληση εξοπλισμού υψηλού τεχνικού επιπέδου και μεγαλύτερης ασφάλειας σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, όπου η κοινοπραξία των Areva και Atmea και της Ιαπωνικής Mitsubishi Heavy Industries (MHI), πραγματοποιεί αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την κατασκευή των τεσσάρων αντιδραστήρων στην Τουρκία.
"Έχουμε επωφεληθεί σημαντικά από την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης και τη βοήθεια της ιαπωνικής κυβέρνησης" για να κερδίσουμε αυτή την αγορά, επιβεβαίωσε ενώπιον του κ. Ολάντ ο επικεφαλής της MHI, Χιντεάκι Ομίγια.

"Ελπίζω ότι θα έχουμε τη στήριξη των δύο κυβερνήσεων για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας και σε άλλες περιοχές, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και κυρίως τη Βραζιλία", είπε.
Για τη Γαλλία, ο Ολάντ διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της να μειώσει το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από πυρηνικές μονάδες, για να φθάσει από το 75% στο 50% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2025, και με ένα ρυθμό που θα αποφασιστεί μετά από συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου