Μία σειρά επιλογές σχετικά με την εμπορική αξιοποίηση του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ και τις προοπτικές παραγωγής φυσικού αερίου από αυτό εξετάζει η Noble Energy.
Όπως δήλωσε στο κυπριακό Sigma η εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας, Reba Reid, αναφερόμενη στην μελέτη της γαλλικής εταιρείας Technip, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Noble: «Μια ιδέα θα ήταν η κατασκευή τερματικού υγροποίησης στη ξηρά και συγκεκριμένα το Βασιλικό όπου υπάρχει χώρος για τουλάχιστο τρία τρένα υγροποίησης. Έχουμε ολοκληρώσει σημαντική δουλειά σε ότι αφορά το τεχνικό κομμάτι αυτής της ιδέας, καθιστώντας το ως ένα βιώσιμο και παγκόσμιας κλάσης τερματικό». Ας σημειωθεί ότι η μελέτη της Technip ήδη βρίσκεται στα χέρια των ιθυνόντων στη Λευκωσία και αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και διαβουλεύσεων ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Με αφορμή τις τελευταίες συζητήσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Noble σε σχέση με την δημιουργία του τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο, η εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κυπριακό ενημερωτικό μέσο από τα κεντρικά γραφεία της Noble Energy Inc, στο Χιούστον του Τέξας, τόνισε ότι η τελική απόφαση για τον τρόπο εξαγωγής του φυσικού αερίου, θα αποφασιστεί στη βάση της συνεργασίας της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο.
Αναφορικά με την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία άρχισε στις 6 Ιουνίου, η Reba Reid υπογράμμισε ότι συνεχίζεται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα όπως ακριβώς αναμενόταν.
Σε ερώτηση για το τι αναμένει η εταιρεία από αυτή την επιβεβαιωτική γεώτρηση, απάντησε ότι το μοναδικό δεδομένο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης, σύμφωνα με τα οποία οι υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 12, κυμαίνονται από 5-8 τρις κυβικά πόδια με μέσο όρο τα 7.
«Η γεώτρηση θα διαρκέσει τρεις περίπου μήνες για να φτάσει σε βάθος 5,600 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το βάθος της θάλασσας στο συγκεκριμένο σημείο είναι 1700 μέτρα. Αφού η γεώτρηση ολοκληρωθεί, θα γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, κάτι το οποίο θα πάρει 60-90 μέρες», κατέληξε.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου