Στα βασικά θέματα πολιτικής που απασχολούν την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και ιδίως στις συνθήκες που επικρατούν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν αφιερωμένη η εναρκτήρια ομιλία του Δρ. Ιωάννη Δεσύπρη, τέως προέδρου του ΙΕΝΕ και Διευθυντή Ρυθμιστικών Θεμάτων της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του 7th South East Europe Energy Dialogue, που διοργανώνει το Ινστιτούτο σε συνεργασία με το World Energy Council (WEC) στην Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στονΕνεργειακόΧάρτη της Ευρώπης έως το2050, ο Δρ. Δεσύπρης τόνισε αποτελεί περισσότερο ένα σύνολο στόχων παρά ένα σαφές πλαίσιο, καθώς υπάρχει η ανάγκη να σχεδιαστούν σενάρια τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και αξιόπιστα χρονοδιαγράμματα για την μείωση των «αερίων του θερμοκηπίου». Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει συνοχή ανάμεσα στους στόχους της ενεργειακής και της περιβαλλοντικής πολιτικής, αλλά και αναγνώριση των σοβαρών επιπτώσεων που επιφέρει η κρίση στις ενεργειακές επενδύσεις, αλλά και στο ότι η κρίση εκδηλώνεται με μεγάλη ανομοιομορφία ανάμεσα στις διάφορες περιοχές και τα κράτη. Επίσης, τόνισε ότι πέρα από την θέσπιση τουΕνεργειακούΧάρτη, η ΕΕ θα πρέπει να ζητήσει να υπάρξουν ανάλογες δράσεις και από άλλες οικονομίες του πλανήτη.
Ο Δρ. Δεσύπρης αναφέρθηκε επίσης στις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με το επόμενο πολυετές οικονομικό πλαίσιο 2014-2020 και οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τον προϋπολογισμό για ενέργεια και ανάπτυξη, αλλά και την υιοθέτηση του προγράμματος επενδύσεων σε υποδομές ύψους 9,1 δις ευρώ. Σχετικάμε το πρόγραμμα εμπορίας ρύπων της ΕΕ, επισήμανε την αδυναμία του να προωθήσει επενδύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση να παραταθεί η ημερομηνία λήξης των αδειών από την περίοδο 2013-2015 στην περίοδο 2017-2020. Ο τέως πρόεδρος του ΙΕΝΕ, μάλιστα, διατύπωσε ρητά, από το βήμα του 7th SEEED το ερώτημα αν τελικά ο μηχανισμός εμπορίας ρύπων (ETS) της ΕΕ λειτούργησε πραγματικά όπως είχε σχεδιαστεί.
Σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, ο Δρ. Δεσύπρης αναφέρθηκε στην νέα κοινοτική οδηγία που προβλέπει 20% εξοικονόμηση ως το 2020, ενώ τόνισε ότι το ζήτημα βρίσκεται, πλέον, ψηλά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ατζέντα. Ωστόσο, αφού υπογράμμισε ότι η επίτευξη του στόχου βασίζεται κυρίως στον ρόλο των κυβερνήσεων, αμφισβήτησε το κατά πόσον οι τελευταίες είναι από μόνες τους ικανές να τον υλοποιήσουν. Πρόσθεσε ότι η σύγχυση που παρατηρείται σχετικά με τον σχεδιασμό της συγκεκριμένης αγοράς στην ΕΕ και οι διαφορές ανάμεσα στις διάφορες εθνικές πολιτικές καθιστούν αναγκαία την συμβατότητα μεταξύ τους, ενώ επισήμανε την ύπαρξη πολλών φορέων που ασχολούνται σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο με το θέμα, γεγονός που δυσχεραίνει την εφαρμογή των σχετικών πολιτικών.
Ο τέως πρόεδρος του ΙΕΝΕ και Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. τόνισε την ανάγκη θέσπισης κοινών κριτηρίων στον σχεδιασμό της αγοράς, ενώ απαρίθμησε τα ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν και τα οποία, σύμφωνα με τον Δρ. Δεσύπρη, είναι:
-η αύξηση των διαλείψεων στην παροχή ενέργειας από ΑΠΕ, σε συνδυασμό με το ότι οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου συχνά δεν λειτουργούν όταν υπάρχει η σχετική ανάγκη
-η εξάρτηση της ανταγωνιστικής σχέσης ανάμεσα σε μονάδες με καύσιμο τον λιγνίτη και σε μονάδες με καύσιμο το φυσικό αέριο από τις τιμές των ορυκτών καυσίμων και του ETS
-ο προσδιορισμός των παλαιών θερμικών μονάδων που πρέπει να κλείσουν και αυτών που μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με τρόπο που δεν θα στρεβλώνει την λειτουργία της αγοράς
Επίσης, επισήμανε την ανάγκη τόσο οι καταναλωτές όσο και οι διαμορφωτές πολιτικής να αποκτήσουν γνώση και εκπαίδευση πάνω στα ζητήματα της ενέργειας. Μάλιστα, προέβλεψε ότι οι τιμές του ηλεκτρισμού θα συνεχίσουν τη σημερινή αυξητική τάση, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη στήριξη των καταναλωτών ειδικά στην σημερινή οικονομική κρίση.
Ο Δρ. Δεσύπρης υπογράμμισε ότι η βιομηχανία εξαρτάται άμεσα από το κόστος της ενέργειας, η αύξηση του οποίου απειλεί σήμερα την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων, ενώ, παράλληλα, προκαλεί κύμα φυγής εκτός ΕΕ προς περιοχές του πλανήτη με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη για κατάρτιση από την ΕΕ σχεδίων στήριξης της βιομηχανίας για τα έμμεσα κόστη, την άμεση στήριξη από τα κράτη-μέλη, αλλά και τη θέσπιση καινοτόμων μεθόδων τιμολόγησης.
Κύριοι χορηγοί (lead sponsor s) του «7th South East Europe Energy Dialogue» είναι η ΔΕΠΑ και η εταιρεία Protergia S.A. του Ομίλου Μυτιληναίος, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε., η εταιρεία φωτοβολταϊκών Sky Solar SA και η Siemens. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το ενημερωτικό ενεργειακό portal Energia.gr, το SEENews (seenews.com),καθώς και οι εφημερίδες New Europe και Herald Tribune.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου