Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Το Ρόλο της Ενέργειας στην Ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας σε Συνάρτηση με το Περιφερειακό και το Διεθνές Πλαίσιο Ανέδειξε το «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015»


Πάνω από 280 ήταν τελικά οι συμμετέχοντες στο φετινό 20ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Πέρα από τη μεγάλη συμμετοχή, θα πρέπει να σημειωθεί και η παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων του ενεργειακού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού τομέα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου.

«Ο Ρόλος της Ενέργειας στην Ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας» αποτέλεσε τον βασικό άξονα του Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ, που είχε στόχο να αναδείξει τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ενέργεια στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, εκ μέρους του Ινστιτούτου ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, διατύπωσε εισαγωγικά σχόλια σχετικά με τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας στη χώρα μας. Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, ο οποίος και συντόνισε, στη συνέχεια, την εναρκτήρια αυτή συνεδρία, υπογράμμισε ότι το «Ενέργεια & Ανάπτυξη» διεξάγεται εδώ και 20 χρόνια, αποτελώντας, ουσιαστικά, πλέον έναν θεσμό στην ενεργειακή πραγματικότητα της Ελλάδας, καθώς αναδεικνύει τους βασικούς άξονες της εκάστοτε ατζέντας της, αλλά και αποτελεί μία ευκαιρία για διάλογο, αντιπαράθεση, αλλά και σύνθεση, ανάμεσα στους κορυφαίους «παίκτες» του κλάδου. Ακολούθησαν εισαγωγικές παρατηρήσεις από τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ, καθ. Παντελής Κάπρος (Διευθυντής E3 MLab, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στις επείγουσες αναγκαιότητες του ελληνικού ενεργειακού τομέα.
Ομιλητής κατά την έναρξη του συνεδρίου ήταν, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Μάρδας. Στη συνέχεια, επροσωπώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη, ο κ. Νίκος Καϊμάκης, σύμβουλος του Υπουργού για ενεργειακά θέματα, παρουσίασε, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, για πρώτη φορά από το βήμα του Συνεδρίου, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, στην έναρξη του συνεδρίου, συμμετείχαν, από πλευράς αντιπολίτευσης, με ομιλίες τους και ο κ. Ευάγγελος Μπασιάκος ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος, και ο βουλευτής Αργολίδος και τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, εκπροσωπώντας την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ακολούθησαν οι ομιλίες – παρεμβάσεις από τους επικεφαλής των κορυφαίων δημόσιων ενεργειακών ομίλων και συγκεκριμένα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, του Προέδρου του Ομίλου των ΕΛΠΕ, καθ. Στάθη Τσοτσορού, Πρόεδρος, Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), καθώς και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ, κ. Σπύρου Παλαιογιάννη. Παράλληλα, συμμετείχαν ως ομιλητές και κορυφαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού ιδιωτικού ενεργειακού κλάδου, και συγκεκριμένα ο κ. Γιώργος Περιστέρης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), ο κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Energean Oil & Gas, και ο Δρ. Γεώργιος Στάμτσης, Γενικός Δ/ντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ).

Με εισαγωγική Ομιλία από τον καθ. Παντελή Κάπρο, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ και Διευθυντή του E3 MLab του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ξεκίνησε η συνεδρία που ήταν αφιερωμένη στην αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό τοπίο. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, κ. Αναστάσιος Γκαρής, ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού, αναφερόμενος στα πλέον πρόσφατα στοιχεία, αλλά και στις ελλείψεις και προοπτικές του κλάδου, ενώ ο κ. Stephan Ressl, Resident Ε nergy Α dvisor της Γενικής Γραμματείας Υποστήριξης Δομικών Μεταρρυθμίσεων ( SRSS ) στην Κύπρο, περιέγραψε την εμπειρία του από την πορεία των μεταρρυθμίσεων στον τομέα του ηλεκτρισμού στη Μεγαλόνησο. Ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης στην οποία συμμετείχαν οι κκ. Κων/νος Κουκλέλης, Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Κων/νος Αθανασιάδης, Πρόεδρος του ΕΣΕΠΗΕ, και Ανδρέας Τζούρος, Πρόεδρος ΔΣ της Elpedison.
Το εξελισσόμενο ενεργειακό τοπίο στην ΝΑ Ευρώπη ανέλυσαν ειδικοί από τις χώρες της ευρύτερης περιοχής . Κεντρικός ομιλητής της συγκεκριμένης συνεδρίας ήταν ο καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Sharif της Τεχεράνης και πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, κ. Abbas Maleki. Άλλοι ομιλητές στην ίδια συνεδρία ήταν οι Δρ. Volkan Ozdemir (Πρόεδρος, EPPEN- Institute for Energy Markets and Policies, Άγκυρα, Τουρκία), κ. Mihailo Mihailovic ( Independent Consultant, PE Electric Power Industry of Serbia, Βελιγράδι, Σερβία) και κ. Δήμητρα Βαλαβάνη ( Energy Advisor, Ρουμανία).

Τη συνεδρία που ήταν αφιερωμένη στην αγορά αερίου στην ΝΑ Ευρώπη και στο ρόλο της Ελλάδος συντόνισε ο Δρ. Ιωάννης Δεσύπρης, Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων, Όμιλος Μυτιληναίος, τ. Πρόεδρος ΙΕΝΕ και Μέλος ΔΣ. Τις βασικές Εισηγήσεις στη συγκεκριμένη συνεδρία πραγματοποίησαν η Γενική Γραμματέας της Eurogas, της ένωσης που εκπροσωπεί το χονδρεμπόριο, τη λιανική και τη διανομή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Δρ. Katja Yafimava, Senior Research Fellow στο Oxford Institute for Energy Studies με ειδίκευση στο φυσικό αέριο, και ο κ. Κώστας Καραγιαννάκος, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνών Δραστηριοτήτων τηςΔΕΠΑ. Ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι κκ. Αναστάσιος Τόσιος, Τεχνικός Διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, και Θεόδωρος Τερζόπουλος, Διευθυντής Δραστηριοτήτων Διανομής Αερίου της ΔΕΠΑ.

Στην επόμενη συνεδρία αναλύθηκε η κατάσταση στη διεθνή αγορά πετρελαίου και εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην εν λόγω συνεδρία συμμετείχαν οι κκ. Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Δ/ντής του ΙΕΝΕ, καθ. Σοφία Σταματάκη, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Ιωάννης Γρηγορίου, Διευθυντής Ερευνών & Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Δρ. Steve Moore, Τεχνικός Διευθυντής της Energean Oil & Gas και Δρ. Κων/νος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου και Mέλος ΔΣ του ΙΕΝΕ.

Εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, επαγγελματικών ενώσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εταιρειών, αλλά και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμμετείχαν ως ομιλητές στη συνεδρίαση με θέμα «Μία Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και την Διείσδυση των ΑΠΕ» και συντονιστή τον Πρόεδρο του ΙΕΝΕ κ. Ιωάννη Χατζηβασιλειάδη. Αναλυτικότερα, ομιλίες και παρουσιάσεις πραγματοποίησαν οι Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης (Πρόεδρος EREF,Βρυξέλλες- Εκπρόσωπος ΕΣΗΑΠΕ), Δρ. Ιωάννης Καμπούρης (Διευθυντής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Συστήματος, ΑΔΜΗΕ), κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος (Μέλος ΔΣ, ΙΕΝΕ, Διευθύνων Σύμβουλος, Ήλιοτρον), κ. Βασίλης Κίλιας (Γενικός Διευθυντής, ΚΑΠΕ), κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος (Πρόεδρος ΕΣΣΗΘ, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του ΙΕΝΕ) και κ. Βιργινία Μανασάκη (Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ενέργειας & Βιομηχανίας, Περιφέρεια Κρήτης).

Ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης στην οποία συμμετείχαν εξέχοντες εκπρόσωποι του ελληνικού τομέα των ΑΠΕ, και, ειδικότερα, οι κκ. Αντώνης Γερασίμου, (Πρόεδρος, ΕΛΕΑΒΙΟΜ), Ηλίας Κακιόπουλος (Γενικός Γραμματέας, ΕΣΜΥΕ), Σωτήρης Καπέλλος (Πρόεδρος, ΣΕΦ), Στέλιος Λουμάκης (Πρόεδρος ΔΣ, ΣΠΕΦ), Κων/νος Μπαλαράς (Δ/ντης Ερευνών, Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας ,Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης), Παναγιώτης Παπασταματίου (Μέλος ΔΣ, ΕΛΕΤΑΕΝ) και Τάκης Χαβιαρόπουλος (Managing Director, iWind Renewables, Αντιπρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ).
Χάρη στο εξαιρετικά εντατικό πρόγραμμα και το μεγάλο αριθμό ομιλητών, το «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» έδωσε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να αναπτύξουν και να συζητήσουν τα κορυφαία θέματα της τρέχουσας ελληνικής και περιφερειακής ενεργειακής ατζέντας.
Χορηγοί του 20ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» ήταν τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, ενώ ως υποστηρικτές συμμετείχαν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm, η Energean Oil& Gas, η δικηγορική εταιρεία Norton Rose Fulbright και η Elpedison. Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα « Καθημερινή» και τo ενεργειακό ενημερωτικό portal Energia. gr .
Οι ομιλίες και παρουσιάσεις του συνεδρίου θα αναρτηθούν σύντομα, υπό τη μορφή microsite, το οποίο θα αποσταλεί ηλεκτρονικά σε όλους τους συμμετέχοντες του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015», καθώς και στα μέλη του ΙΕΝΕ. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου