Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Φυσικό Αέριο: Η Ρωσία θα Ενισχύσει τη Συνεργασία της με το Ιράν


Η Ρωσία θα ενισχύσει το εμπόριο με το Ιράν, ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τις ρωσο-ιρανικές συνομιλίες, στο πλαίσιο του συνεδρίου των χωρών εξαγωγέων φυσικού αερίου, το οποίο διεξήχθη στις 23 Νοεμβρίου στην Τεχεράνη. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές, χρησιμοποιώντας μάλιστα σε αυτές περισσότερο τα εθνικά νομίσματα των δυο χωρών. Ειδικότερα, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι λειτουργεί σε πλήρη ισχύ η πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ, ενώ προσεχώς θα αρχίσει η κατασκευή ακόμα δύο μονάδων. Επίσης, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι θα αναλάβουν την κατασκευή τμήματος του σιδηροδρόμου Γκαρμσά – Ίντσε Μπουρούν, έκτασης 495 χλμ.


Ωστόσο, όπως επισημαίνουν Ρώσοι αναλυτές, το βασικό κομμάτι της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν ενδέχεται να υλοποιηθεί στον τομέα του φυσικού αερίου και σε αυτό το θέμα συγκεκριμένα ήταν αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην τελική συνέντευξη Τύπου. Το Φόρουμ των χωρών εξαγωγέων φυσικού αερίου, το αποκαλούν μερικές φορές «OPEC του φυσικού αερίου» (δηλ. το αντίστοιχο του Οργανισμού των Χωρών Εξαγωγέων Πετρελαίου), καθώς συνενώνει τα σημαντικότερα κράτη εξαγωγείς φυσικού αερίου. Οι μετέχοντες στην ένωση ελέγχουν το 45% της παγκόσμιας αγοράς, και μεταξύ των χωρών αυτών περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Αλγερία, η Βολιβία, η Βενεζουέλα, το Κατάρ κ.ά.

Τα ρωσικά σχέδια

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ανάγκες σε φυσικό αέριο παγκοσμίως θα αυξηθούν ως το 2040 κατά 32%, κάτι που μεταφράζεται σε 4,9 τρισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η αύξηση της κατανάλωσης προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της παραγωγής και εξαγωγής υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η Ρωσία σχεδιάζει να τριπλασιάσει τις πωλήσεις της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο ως τους 60 εκατ. τόνους. Όπως εξήγησε ο Πούτιν, σε αυτή την περίπτωση οι καταναλωτές του αερίου θα πρέπει να μοιραστούν τα επενδυτικά ρίσκα με τους παραγωγούς. Επειδή μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να έχουν αντίκρισμα οι επενδύσεις για τις υποδομές, δηλαδή τους αγωγούς, τα εργοστάσια για την υγροποίηση του φυσικού αερίου, το στόλο των δεξαμενόπλοιων.

Συνάντηση Πούτιν - Χαμενεΐ

Συνολικά δε, όπως ανέφερε ο βοηθός του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, η Ρωσία σχεδιάζει ν’ αυξήσει την εξόρυξη από τα 639 δισ. κυβικά μέτρα το 2014, ως τα 885 δισ. το 2015, μέσω της αύξησης της παραγωγής στα υπάρχοντα κοιτάσματα και της εκμετάλλευσης νέων περιοχών στην Ανατολική Σιβηρία και την Άπω Ανατολή. 

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα του, σκοπεύει να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη και την Ασία.

Η συνεργασία με το Ιράν

Ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας, Αλεξάντρ Πασέτσνικ, θεωρεί ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και του Ιράν στην αγορά φυσικού αερίου δεν είναι αντικρουόμενα. Προσθέτει, ότι ο στρατηγικός ρόλος του Ιράν θα αυξάνεται σταδιακά με την έξοδο της χώρας από τις κυρώσεις, ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει το Ιράν να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις.

Η Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσαν να προμηθεύσουν με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας από τον αγωγό Turkish Stream, ο οποίος σύμφωνα με τα ρωσικά σχέδια θα περνά από τη Μαύρη θάλασσα, ανέφερε ο διευθυντής του Ιδρύματος Ενεργειακής Ανάπτυξης, Σεργκέι Πίκιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες θα μπορέσουν έτσι να παρακάμψουν τις απαιτήσεις της ΕΕ που προβλέπουν ότι δεν μπορεί μια χώρα να είναι ταυτόχρονα προμηθευτής φυσικού αερίου και ιδιοκτήτης των υποδομών. 

Επιπλέον, οι ρωσικές εταιρίες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση του ιρανικού κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars, προσθέτει ο Πίκιν. Πάντως, τώρα, εξαιτίας της ψύχρανσης των σχέσεων Μόσχας - Άγκυρας, εξαιτίας της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους, ο παραπάνω αγωγός, είναι φυσικό να «παγώσει».

(Πηγή: Η Σύγχρονη Ρωσία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου