Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ο Κολοσσός BG στο «Αφροδίτη»


«Πολλά τρυγόνια με ένα σπάρο» πιάνει η Κύπρος, με την καίριας σημασίας συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής Noble και του βρετανικού κολοσσού BG, για εξαγορά από την BG του 35% του ποσοστού των δικαιωμάτων της Noble Energy στο τεμάχιο «12» της κυπριακής ΑΟΖ, με κύριο στοιχείο για την ώρα το κοίτασμα «Αφροδίτη».


Η συμφωνία ανακοινώθηκε ταυτόχρονα στα Χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Λονδίνου από τις δύο εταιρείες στις 3:00 χθες το απόγευμα.


Η εκ των προτέρων διευθέτηση της δήλωσης στο Προεδρικό την ίδια ακριβώς ώρα από πλευράς υπουργού Ενέργειας και κυβερνητικού εκπροσώπου, για την υποβολή αίτησης από πλευράς της Noble για έγκριση της πράξης, δείχνει ότι το Υπουργείο Ενέργειας και το Προεδρικό ήταν ενήμεροι των εξελίξεων.

Ουσιαστικά, με την εξέλιξη αυτή η διανομή των δικαιωμάτων του «Αφροδίτη» διαμορφώνεται ως εξής: Noble Energy 35%, BG 35%, Delek-Avner 30%. Η «διαχείριση» παραμένει στη Noble.


Το 35% των δικαιωμάτων της Noble, διατέθηκε στην BG έναντι $165 εκατ. Η αξία των $165 εκατ. για το 35% των δικαιωμάτων των εταίρων της Κύπρου σημαίνει ότι το τεμάχιο «12» -το «Αφροδίτη» για την ώρα- με σημερινές αξίες εκτιμάται στα $470 εκατ. και αυτό αποτελεί περίπου το 25% της συνολικής -με σημερινά δεδομένα- αξίας του κοιτάσματος, αφού με βάση τη συμφωνία διαμοιρασμού των εσόδων η Κύπρος έχει κατά μέσο όρο περίπου το υπόλοιπο 75%.

Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι η εκτίμηση των Noble και BG για την αξία του κοιτάσματος ως έχουν όλα τα δεδομένα σήμερα, είναι $2 δισ., ενώ προστίθενται, με βάση την πρακτική που χρησιμοποιείται, περίπου 10% κάθε έτος για 15-20 χρόνια.


Η εν λόγω πράξη πρέπει να εγκριθεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Υδρογονανθράκων και μετά από το Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που προβλέπεται να είναι εύκολο αφού:


● Πρώτο, εμπλέκει άμεσα τον αγοραστή φυσικού αερίου και τα συμφέροντά του -η BG είναι ο κύριος ιδιοκτήτης του τερματικού υγροποίησης στο Ιτκού της Αιγύπτου- με αυτά της ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Η BG με σημαντικό πλέον ρόλο και συμφέροντα στο «Αφροδίτη», έχει συμφέρον να προχωρήσει γρήγορα η ανάπτυξη του κοιτάσματος και η πώληση φυσικού αερίου, αφού θα εξασφαλίσει τις κρίσιμα αναγκαίες ποσότητες για το τερματικό της.

Υπενθυμίζεται ότι το άλλο τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου, αυτό στην Νταμιέτα, ανήκει στην ΕΝΙ η οποία έχει και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος-μαμούθ «Ζορ» και άλλων στην Αίγυπτο. Ήδη χθες το απόγευμα, σε σχέση με την ανακοίνωση, η ίδια η BG στην ιστοσελίδα της τονίζει ότι εξασφαλίζει μια πιθανή πηγή φυσικού αερίου για τις δικές της εγκαταστάσεις στο τερματικό υγροποίησης στο Ιτκού.


● Δεύτερο, εξασφαλίζεται μέσω του κολοσσού ένα σημαντικό μέρος των τεράστιων κεφαλαίων της τάξης των €2,5 δισ. έως €3 δισ., που απαιτούνται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, αφού το 35% των κεφαλαίων αυτών θα εξασφαλίσει η BG. Η εξασφάλιση του τεράστιου αυτού κεφαλαίου, θα βοηθήσει και τις άλλες εταιρείες (Noble και Delek) μικρότερου φυσικά εκτοπίσματος, να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες εκ μέρους τους χρηματοδοτήσεις, σε μια περίοδο που τόσο οι πηγές χρηματοδότησης έχουν σχεδόν κλείσει λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, όσο και οι επενδύσεις στον τομέα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Παράλληλα, είναι φανερό ότι έχοντας ως συνέταιρο την BG και εξασφαλισμένο από αυτήν το 35% του κόστους ανάπτυξης του «Αφροδίτη», θα είναι πολύ πιο εύκολο σε Noble και Delek να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για το δικό τους μερίδιο στην ανάπτυξη του πρώτου κυπριακού κοιτάσματος που οδηγείται σε εκμετάλλευση.


● Τρίτο, είναι ότι πλέον άμεσα στον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής εντάσσονται και τα βρετανικά συμφέροντα πιο άμεσα. Η BG είναι ένας ενεργειακός κολοσσός με έντονη παρουσία σε 20 χώρες στις πέντε ηπείρους, παράγει περίπου 680.000 βαρέλια πετρελαίου ή ισοδύναμων υδρογονανθράκων ημερησίως, με κύκλο εργασιών που πλησιάζει το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Κύπρου, με 5.000 εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών η Shell υπέβαλε πρόταση εξαγοράς της BG έναντι €70 δισ. Έμπειροι παρατηρητές σημειώνουν ότι μια τέτοια «πράξη», δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς να έχουν τουλάχιστον βολιδοσκοπηθεί η βρετανική κυβέρνηση και η ενδιαφερόμενη για εξαγορά Shell.


● Τέταρτο, στο «Αφροδίτη» αλλά και γενικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ, εμπλέκεται πλέον ένας κολοσσός με τεράστιες οικονομικές, εμπορικές αλλά και τεχνικές δυνατότητες και μέσα, με σοβαρό πολιτικό εκτόπισμα. Πέραν των άλλων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκκρεμεί τουλάχιστον ακόμα μία γεώτρηση στο «12» που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο 2016, όπως και περαιτέρω έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, για τις οποίες οι τεχνικές δυνατότητες της BG θα είναι προφανώς καταλυτικές.


● Πέμπτο, η μικρή αλλά με κομβική και για τα ενεργειακά θέματα Κύπρος, καταφέρνει να «συμμαχήσει» και να ευθυγραμμίσει συμφέροντα βραχυπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα, με τρεις από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κολοσσούς σε παγκόσμιο επίπεδο - τη βρετανική BG, την ιταλική ENI και τη γαλλική TOTAL, χωρίς να μειώνεται η σημασία της αμερικανικής Noble και της ισραηλινής Delek.


Σήμερα στο Προεδρικό και η Total


Άλλη μια σημαντική εξέλιξη αναμένεται σήμερα με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της γαλλικής Total που φτάνει στην Κύπρο και στις 12:00 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Total τρέχει για να επισπεύσει γεώτρηση στο τεμάχιο «11», ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου και μάλιστα δυναμικά, μέσω ενδεχόμενης διαδικασίας αδειοδότησης ή άλλης, το τεμάχιο «10» που είχε και εγκατέλειψε.

(Πηγή: Ο Φιλελεύθερος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου