Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Σκάνδαλο Hellas Power - Energa: Αντιμέτωποι με Ισόβια


Χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος. Αποκαλύφθηκε ενώ η χώρα είχε μπει για τα καλά στον αστερισμό των μνημονίων και η κυβέρνηση έκοβε μισθούς και συντάξεις για να αντεπεξέλθει σε βασικές της υποχρεώσεις.

Για τους επικεφαλής, ωστόσο, των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power, Αρη Φλώρο και Βασίλη Μηλιώνη αντίστοιχα, το νέο οικονομικό status που διαμορφωνόταν στη χώρα από τις αρχές του 2011 απείχε πολύ από τη δική τους πραγματικότητα με τα πλούσια πάρτυ στη Μύκονο και τα γλέντια σε νυχτερινά μαγαζιά των Αθηνών, όπως αυτά είχαν αποτυπωθεί ουκ ολίγες φορές σε δημοσιεύματα. Σήμερα οι Αρης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης είναι βασικοί κατηγορούμενοι στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, καθώς φέρονται ως οι πρωταγωνιστές μιας μεγάλης υπόθεσης υπεξαίρεσης που, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ. Τους καταλογίζεται ότι ως εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία.

Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες, πλην όμως η Δικαιοσύνη τούς εγκαλεί επειδή «ενσωμάτωσαν τα χρήματα στην περιουσία τους», μέρος των οποίων... ασφάλισαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Μεγάλος χαμένος είναι το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ενώ υπερφορολογούσε τους ιδιοκτήτες χιλιάδων ακινήτων με το γνωστό «χαράτσι» ελπίζοντας σε έσοδα, τελικά δεν έβαλε ποτέ στα ταμεία του τα χρήματα και ζημιώθηκε με 256.521.323,96 ευρώ. Η δίκη για την πολύκροτη αυτή υπόθεση -στην ανάδειξη της οποίας είχε πρωτοστατήσει το «ΘΕΜΑ»- έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται συνολικά 19 πρόσωπα (βρίσκονται όλοι εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης του 18μήνου) και η ακροαματική διαδικασία έχει φτάσει πλέον σε κρίσιμο σημείο: μετά από 48 συνεδριάσεις και την εξέταση περίπου 40 μαρτύρων, οι κατηγορούμενοι έχουν αρχίσει να απολογούνται. Ηδη ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους ο Αρης Φλώρος, εκπρόσωπος της Energa, ο πατέρας του Αχιλλέας Φλώρος, ο Βασίλης Μηλιώνης, εκπρόσωπος της Hellas Power, καθώς και ο Στέφανος Σιαφάκας που διαδέχθηκε τον Αρη Φλώρο ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τιμόνι της εταιρείας του. Σε εξέλιξη βρίσκεται η απολογία του Νίκου Δεκόλη, ο οποίος διαδέχθηκε τον Βασίλη Μηλιώνη στη διοίκηση της Hellas Power. Θα ακολουθήσουν οι απολογίες των 14 υπολοίπων κατηγορουμένων και στη συνέχεια θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση απόφασης, η οποία αναμένεται να έχει ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, έως τον ερχόμενο Μάρτιο.
Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους είναι, κατά περίπτωση, υπεξαίρεση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπορία, αδικήματα που, αν αποδειχτούν, επισύρουν ακόμη και ισόβια, ποινή που μπορεί να σπάσει μόνο αν το δικαστήριο αναγνωρίσει ελαφρυντικά.
Πολύ πριν από την έναρξη της δίκης, αλλά και τώρα στο ακροατήριο, η πλευρά των κατηγορουμένων με έγγραφες δηλώσεις γνωστοποίησε στις αρμόδιες αρχές ότι δεσμεύονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. που, όπως υποστηρίζουν, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς. Οι κατηγορούμενοι, που εκπροσωπούνται στο δικαστήριο από καταξιωμένους ποινικολόγους των Αθηνών, στηρίζουν το αίτημά τους για την επιστροφή των χρημάτων στον νόμο 4312/2014, σύμφωνα με τον οποίο εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι επιστρέφουν στο Δημόσιο ποσά που κατηγορούνται ότι έχουν υπεξαιρέσει, διεκδικώντας έτσι πιο ήπια ποινική μεταχείριση.
Απόφαση επί του αιτήματος δεν έχει ληφθεί ακόμη από το δικαστήριο, το οποίο έχει πρόεδρο την κυρία Αννα Αγγελάτου και εισαγγελέα την κυρία Μερόπη Σάμπαλη. Μέχρι στιγμής επί του θέματος έχει τοποθετηθεί μόνο η εισαγγελέας, η οποία στη σχετική πρότασή της, στην έναρξη της δίκης, είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της ως προς το αν πρέπει να γίνουν δεκτές ή όχι από το δικαστήριο οι σχετικές αιτήσεις.
Και αυτό διότι, σύμφωνα με την κυρία Σάμπαλη, οι κατηγορούμενοι δεν δηλώνουν την πρόθεσή τους για πλήρη ικανοποίηση όσων φέρονται να έχουν ζημιώσει, καθώς συναινούν μόνο στην ικανοποίηση του Δημοσίου και διαφόρων δήμων. Κατά την εισαγγελέα θα έπρεπε να συναινούν για επιστροφή των οφειλομένων και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.) και ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.), τα οποία επίσης ζημίωσαν, σύμφωνα με το βούλευμα, με τη δράση τους.
Την τελική απόφαση θα τη λάβει το δικαστήριο. Αν πάντως οι δηλώσεις γίνουν δεκτές, ίσως και να απαλύνουν τις ποινές που μπορεί να επιβληθούν στους κατηγορουμένους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να παραγραφεί και το αξιόποινο των πράξεων που φέρονται να τέλεσαν.
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης αντιτείνουν ότι οι κατηγορούμενοι -σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον της δίκης- δεν συναινούν στην επιστροφή των χρημάτων σε ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και ΑΔΜΗΕ Α.Ε., καθώς οι δύο εταιρείες, Energa και Hellas Power, έχουν ανταλλάξει αγωγές με τους παραπάνω φορείς ως προς το ύψος των ποσών που τους οφείλουν, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί ακόμη. Με άλλα λόγια δηλαδή, δεν μπορούν να πουν το «ναι» για επιστροφή χρημάτων στα δύο παραπάνω ΝΠΙΔ προτού κριθούν από την αστική δικαιοσύνη οι αγωγές. Την ίδια ώρα, όπλο στα χέρια των κατηγορουμένων αποτελεί η δικαίωση των δύο εταιρειών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκανε δεκτή αίτηση των Energa και Hellas Power και ακύρωσε την υπουργική απόφαση που επέβαλε τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τα έτη 2009-2010-2011.
Πλέον, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) θα πρέπει να επιστρέψει στις δύο εταιρείες ποσό 80 εκατ. ευρώ.
Τα ποσά που φέρονται να υπεξαιρέθηκαν από τους κατηγορούμενους και περιγράφονται αναλυτικά στο παραπεμπτικό βούλευμα προκαλούν ίλιγγο. «Από 2006 έως και το 2011 οι Αχιλλέας και Αριστείδης Φλώρος, ως εκπρόσωποι της Energa, αλλά και ο Βασίλης Μηλιώνης, ως εκπρόσωπος της Hellas Power, δεν κατέβαλλαν κατά περίπτωση τα εισπραττόμενα από τους τελικούς καταναλωτές πελάτες τους εντός του επόμενου μηνός από της διαθέσεως του προϊόντος, με συνέπεια τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους παραγωγούς (μέσω του ΔΕΣΜΗΕ), τα οποία ανέρχονται σε τουλάχιστον 75.427.533,17 ευρώ για την Hellas Power και σε τουλάχιστον 96.703.945 ,82 ευρώ για την Energa», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο βούλευμα.
Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι με δεκάδες εταιρείες που είχαν στήσει διακίνησαν τα έσοδά τους που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα «για να προσδώσουν σε αυτά νομιμοφάνεια». Στα στοιχεία που προέκυψαν από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών περιλαμβάνονται δύο καταθέσεις εμβασμάτων στην Ελβετία, 24 και 12 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και το σκέλος εκείνο της υπόθεσης που αφορά την πώληση από τον κατηγορούμενο Βασίλη Μηλιώνη της Hellas Power σε ρωσοαραβικό fund, «ταυτοχρόνως και παραλλήλως προς την πώληση προς το αυτό επιχειρηματικό fund, υπό την επωνυμία Worldwide Energy Limited, του κλάδου λιανικής της απολύτως ελεγχόμενης από τους Αριστείδη Φλώρο και Αχιλλέα Φλώρο της Εnerga Power Trading».
Ωστόσο, συνεχίζει το βούλευμα, στην πραγματικότητα «άπαντες οι κατηγορούμενοι καλώς γνώριζαν ότι το ως άνω "ρωσοαραβικό fund" που εμφανιζόταν ως εταιρεία εδρεύουσα στο Ντουμπάι δεν ήταν υπαρκτό, και ως πραγματικός ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας είχε οριστεί ο κατηγορούμενος Στέφανος Σιαφάκας, ήδη πρόεδρος της Energa».
Σε τρεις συνεδριάσεις
Στην απολογία του στο δικαστήριο, που διήρκεσε τρεις ολόκληρες συνεδριάσεις, ο Αρης Φλώρος ανέλαβε την ευθύνη για τη «μαϊμού», κατά το βούλευμα, εξαγορά των δύο εταιρειών από τους Ρώσους. Υποστήριξε ότι συναντήθηκε με εκπρόσωπο του επιχειρηματικού fund, ο οποίος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά των δύο εταιρειών.
Ο τελευταίος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κατηγορούμενος, ήθελε ενοποιημένες τις δύο εταιρείες για να τις εξαγοράσει και για τον λόγο αυτό ο ίδιος προχώρησε στην αγορά της Hellas Power. Σε ό,τι αφορά τις οφειλές από το ΕΕΤΗΔΕ, δηλαδή το γνωστό «χαράτσι» στα ακίνητα, ο κατηγορούμενος, ανέφερε ότι τα σχετικά ποσά βρίσκονταν σε λογαριασμούς των εταιρειών στην Ελλάδα από τις 19/1/2012 και ότι έχουν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες για να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα, αλλά καμία δεν καρποφόρησε. «Δεν υπεξαίρεσα ποτέ χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, αρνούμαι τις κατηγορίες», ανέφερε συγκεκριμένα.
Πάντως, στο σύνολό τους οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι με αυτά τα χρήματα που υπάρχουν σε λογαριασμούς στην Ελλάδα, περίπου 110 εκατ. ευρώ, εξοφλούνται πλήρως οι οφειλές των εταιρειών προς το Δημόσιο. Για τη μη απόδοση του ΕΕΤΗΔΕ ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι δεν είχε καν εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα όριζε τον τρόπο καταβολής του φόρου στο Δημόσιο. Οπως είπε, όταν δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση καταβλήθηκαν περί τα 20 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις οφειλές των εταιρειών προς τον ΔΕΣΜΗΕ, η θέση του Αρη Φλώρου ήταν ότι αυτές είναι ακαθάριστες και έχουν κατατεθεί και σχετικές αγωγές, οι οποίες, όμως, ακόμη δεν έχουν συζητηθεί.
«Δεν γνώριζα»
Δύο περίπου ώρες διήρκεσε η απολογία του Αχιλλέα Φλώρου, πατέρα του Αρη Φλώρου. «Δεν γνώριζα για τις επιχειρηματικές κινήσεις του γιου μου, ήμουν έμμεσος κάτοχος μετοχών της εταιρείας και έτσι υπέγραφα», ανέφερε ο κατηγορούμενος που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Από την πλευρά του ο Βασίλης Μηλιώνης, εκπρόσωπος της Hellas Power, υποστήριξε πως όταν μεταβίβασε στους Ρώσους την εταιρεία του δεν γνώριζε ότι από πίσω βρισκόταν ο συγκατηγορούμενός του Αρης Φλώρος. Σημείωσε δε ότι όταν μεταβίβασε την εταιρεία δεν είχαν οφειλές ούτε προς τον ΔΕΣΜΗΕ ούτε προς το Ελληνικό Δημόσιο και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η μεταβίβαση δεν ήταν εικονική διότι τα χρήματα καταβλήθηκαν και ο ίδιος στη συνέχεια απομακρύνθηκε από την εταιρεία.
Πιο εύκολα ίσως ήταν τα πράγματα για τον Στέφανο Σιαφάκα που διαδέχθηκε τον Αριστείδη Φλώρο στο τιμόνι της Energa ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας το δίμηνο Σεπτέμβριος - Οκτώβριος του 2011. Η θέση που προβλήθηκε από την πλευρά του κατηγορουμένου στο δικαστήριο ήταν ότι το διάστημα αυτό ήταν «καθαρό», καθώς δεν υπήρχαν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρείας. Τόσο ο Στέφανος Σιαφάκας όσο και ο Νίκος Δεκόλης, η απολογία του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, ήταν τα δύο πρόσωπα που ηγήθηκαν των δύο εταιρειών το μεταβατικό διάστημα έως ότου στελεχωθούν από τους νέους επενδυτές.
Βαρύνουσας σημασίας είναι για τους κατηγορουμένους το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που τους έχει αποδοθεί. Ενδεικτικά, στο βούλευμα αναφέρεται ότι αφού ιδιοποιήθηκαν τα χρήματα που έπρεπε να καταβάλουν στο Δημόσιο, στη συνέχεια μέσω δεκάδων offshore τα διοχέτευσαν σε Ζυρίχη, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Μονακό, Λευκωσία και Βουλγαρία για να σβήσουν τα ίχνη τους. Προς αντίκρουση της κατηγορίας αυτής η πλευρά των κατηγορουμένων υποστηρίζει ότι έβγαλε τα χρήματα εκτός Ελλάδας λόγω της κρίσης και ότι η κίνηση αυτή ήταν απλώς μια επιχειρηματική επιλογή. Μάλιστα, οι συνήγοροί τους προσκόμισαν στο δικαστήριο πίνακες που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, αποδεικνύουν ότι για κάθε έμβασμα που έφευγε για το εξωτερικό, τα διαθέσιμα στις ελληνικές τράπεζες αρκούσαν για την κάλυψη των υποχρεώσεων.

(protothema.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου