Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Επιτροπή Περιφερειών: Χωρίς την Εμπλοκή Πόλεων και Περιφερειών η Συμφωνία του Παρισιού θα Αποτύχει


Ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το κλίμα, οι δήμοι και οι περιφέρειες της ΕΕ επιθυμούν μεγαλύτερο ρόλο και μια εργαλειοθήκη για την εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας που θα επιτευχθεί στο Παρίσι.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια διεθνή συμφωνία για να συγκρατήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε όχι περισσότερο από δύο βαθμούς πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα στις συνομιλίες του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η διαπραγματευτική γραμμή της ΕΕ θα βασίζεται στους στόχους του μπλοκ για το 2030, που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, δηλαδή μείωση 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μερίδιο 27% των ανανεώσιμων πηγών στην κατανάλωση ενέργειας και αύξηση 27% στην ενεργειακή απόδοση, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Αλλά ανεξάρτητα του τι συμφωνία επετεύχθη τελικά, οι περιφέρειες της ΕΕ ισχυρίζονται ότι δεν θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά χωρίς την ενίσχυση του ρόλου των τοπικών αρχών.
«Οι πόλεις και οι περιφέρειες καλούνται να μετατρέψουν την κλιματική πολιτική σε πραγματικότητα. Αξίζει να θυμηθούμε ότι είναι υπεύθυνοι για το 70% της μείωσης της κλιματικής αλλαγής και έως 90% των μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», είπε στη EurActiv ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, Markku Markkula.
Λιγότερη γραφειοκρατεία , μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα
Ο Markkula τόνισε ότι οι περιφέρειες είναι στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα και διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την οδική κυκλοφορία, τα ευφυή συστήματα μεταφορών και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι όλα τα νομικά, τεχνικά και οικονομικά εμπόδια θα πρέπει να αρθούν προκειμένου οι περιφέρειες να διαδραματίσουν πλήρως το ρόλο τους.
«Για παράδειγμα, μια πόλη μπορεί να επιλέξει να παρέχει στα σχολεία και τα δημόσια κυλικεία με τοπικά βιώσιμα τρόφιμα, αλλά σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες δημοσίων συμβάσεων είναι σχεδόν αδύνατο, καθώς θα μπορούσε να παραβιάζει το δίκαιο του ανταγωνισμού της ΕΕ. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη πόλεις και περιφέρειες να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για να καταστεί όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη», δήλωσε ο Markkula.
Η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων είναι επίσης κλειδί, ισχυρίστηκε.
«Αν οι περιφέρειες και οι πόλεις δεν έχουν τους πολίτες και τις κοινότητες μαζί τους, η πολιτική για το κλίμα θα παραμείνει αναποτελεσματική», τόνισε.
«Γι ‘αυτό, η Επιτροπή Περιφερειών κινητοποιεί το κίνημα από κάτω προς τα επάνω με τις πόλεις και τις περιφέρειες ως οδηγούς της δράσης», είπε, προσθέτοντας ότι μόνο ένας σαφής διάλογος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορεί να δημιουργήσεί μια κουλτούρα ευαισθητοποίησης για το κλίμα.
Ο Markkula έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία της ΕτΠ με την Monde Pluriel, μια ένωση που ειδικεύεται στον τομέα της εκπαίδευσης των νέων για την αειφόρο ανάπτυξη.
«Ως επόμενη γενιά, χρειαζόμαστε τους νέους ανθρώπους να πάρουν θέση και να ενισχυθούν πραγματικά εάν θέλουμε να κινηθούμε σε έναν τρόπο ζωής με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «οι πόλεις και οι περιφέρειες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δράση» ακόμη και εάν οι παγκόσμιοι ηγέτες αποτύχουν να βρουν μια συμφωνία στο Παρίσι.
Η στάση της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης υποστηρίζει μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την υλοποίηση της πολυαναμενόμενης συμφωνίας του Παρισιού.
Ο Claus Kondrup, από τη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής για την Κλιματική Δράση, είπε ότι οι περιφέρειες, οι πόλεις και η κοινωνία των πολιτών έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής.
«Η παρακολούθηση [της συμφωνίας του Παρισιού], πρακτικά θα απαιτήσει συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης της ΕΕ και των κρατών μελών της, των περιφερειών, των πόλεων, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών και των μεμονωμένων πολιτών και τις επιχειρήσεων», τόνισε.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι περισσότερα από 110 δις € από τα κονδύλια της ΕΕ έχουν διατεθεί για να στηρίξουν τους στόχους μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.
«Ένα μεγάλο μέρος αυτής της επένδυσης θα ωφελήσει άμεσα τις πόλεις και τις περιφέρειες [και] τη διευκόλυνση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή κοινωνία», είπε σε συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) στις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτό το μήνα (19 Νοεμβρίου).

Πηγή Euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου