Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Short Llist για τον ΔΕΣΦΑ Καταρτίζει η Socar


Με τις ευρωπαϊκές εταιρείες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα πακέτο μετοχών στον ΔΕΣΦΑ διαπραγματεύεται πλέον η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, καθώς η πώληση στους Αζέρους του 66% των μετοχών του ελληνικού διαχειριστή πέρασε στην τελική ευθεία. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες, η Snam, η εταιρεία που διαχειρίζεται τους αγωγούς αερίου στην Ιταλία, εξεδήλωσε και επίσημα το ενδιαφέρον της για πακέτο 17% των μετοχών του Διαχειριστή, με επιστολή της στο ΤΑΙΠΕΔ.
Πρόκειται για την ίδια ιταλική εταιρεία που επιδιώκει την εξαγορά του μεριδίου 20% που κατέχει η νορβηγική Statoil στην εταιρεία του αγωγού Transadriatic Pipeline. O TAP, όπως είναι ευρύτερα γνωστός ο αγωγός, θα διασχίζει τη Βόρειο Ελλάδα από τα σύνορα με την Τουρκία ως την Αλβανία μεταφέροντας το αζέρικο αέριο.

Η παραχώρηση από τη Socar του 17% του ΔΕΣΦΑ σε τρίτη εταιρεία, κατά προτίμηση ευρωπαϊκή, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση που έχει θέσει η Κομισιόν για να δώσει το «πράσινο» φως στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στoυς Αζέρους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μπλοκάρει εδώ και περισσόερο από ένα χρόνο την εξαγορά, κρίνοντας ότι η απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου από τη Socar, που είναι και παραγωγός αερίου, μπορεί να περιορίσει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά.
ΕΛΠΕ
Προκειμένου να ξεμπλοκάρει η πώληση, το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχουν περιέλθει οι προς πώληση μετοχές του Δημοσίου και των ΕΛΠΕ, αναζητεί εδώ καιρό τον τρίτο παίκτη, μία διαδικασία που ξεκίνησε πριν τις εκλογές, με τη βολιδοσκόπηση αρκετών ευρωπαϊκών ομίλων. Η Snam μαζί με τον βελγικό διαχειριστή Flyxys είναι οι δύο πιο ενεργοί διεκδικητές, ενώ η ολλανδική Gasunie και η ρουμάνικη Trasngas φαίνεται πως δεν έχουν τον δυναμισμό, που έδειχναν στις πρώτες προσεγγίσεις. Ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αποκάλυψε εξάλλου πως και μία κοινοπραξία ελληνικών εταιρειών κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.

Πάντως η Socar φέρεται στις διαβουλεύσεις που κάνει τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με τους ομίλους που ενδιαφέρονται για τον ΔΕΣΦΑ να διεκδικεί ισχυρό ρόλο στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. «Αν αποκτήσουμε ισχυρή εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ και μας δώσουν μία καλή προσφορά, μπορεί να πουλήσουμε πάνω από το 16% των μετοχών», δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Socar, σε ειδησεογραφικό μέσο του Αζερμπαϊτζάν, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό έχουν ενεργοποιηθεί οι διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους ομίλους που θέλουν να αγοράσουν το πακέτο των μετοχών. «Η Ε.Ε. δεν ασκεί πίεση αν το ποσοστό που θα απομείνει στη Socar θα είναι 50% ή χαμηλότερο. Ο επίτροπος Ενέργειας και η επίτροπος Ανταγωνισμού δεν έχουν ενιαία άποψη για το θέμα», είπε. Η συμφωνία με την ελληνική πλευρά για την πώληση είχε κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2013, αλλά γραφειοκρατικές διαδικασίες και η παρέμβαση της Κομισιόν καθυστερούν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης μέχρι σήμερα, ενώ στο τέλος του χρόνου λήγει η εγγυητική επιστολή που έχει δώσει η Socar για την εξαγορά του Διαχειριστή.
Όσο για το τίμημα που φέρεται να ζητά η Socar για να πουλήσει το 17% τοποθετείται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Το συνολικό τίμημα που έχει προσφέρει η εταιρεία για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 08/11/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου