Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ξανά στο Τραπέζι ο Ενεργειακός Άξονας Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου


Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ έρχεται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία καθώς τους τελευταίους μήνες η περίφημη τριμερής ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ, φαινόταν να μη βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, σημαντικές εξελίξεις με βαρύνουσα σημασία για το μέλλον των κοιτασμάτων της περιοχής συντελούνται και σε επιχειρηματικό επίπεδο, αφού μόλις χθες ανακοινώθηκε η εξαγορά του 35% του κυπριακού κοιτάσματος από την British Gas, μία κίνηση με πολλαπλές επιπτώσεις, αφού πλέον το κυπριακό αέριο αποκτά "πρόβαση" στο εξαγωγικό terminal LNG Idku στην Αίγυπτο. Παράλληλα η συμφωνία αυτή είναι πιθανό να φέρει στην Κύπρο τον αγγλοολλανδικό κολοσσό Shell, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της British Gas.

Μία μέρα πριν τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο Τελ Αβίβ θα βρεθεί ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι, με την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να συνδέεται περισσότερο τις προσπάθειες να περιοριστεί η ένταση στην Παλαιστίνη.
Στο Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της χώρας Ρεουβέν Ριβλίν, τον υπουργό ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέρτζογκ. Επίσης θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και θα συνομιλήσει με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’.
Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει θέματα άμυνας, ενέργειας και τεχνολογίας, με την ισραηλινή πλευρά να φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία στους τομής της αμυντικής βιομηχανίας, της ναυπηγικής βιομηχανίας (πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου), του τουρισμού, της τεχνολογίας, κλπ.
Κυρίαρχο θέμα αυτή τη στιγμή, πάντως στην εσωτερική ατζέντα του Ισραήλ παραμένει το θέμα της ενέργειας και ειδικότερα οι επιλογές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στα τεράστια κοιτάσματα εντός της ισραηλινής ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα οι επιλογές που υπάρχουν για την εξαγωγή του φυσικού αερίου είναι η χερσαία όδευση με αγωγό μέσω Τουρκίας, ο υποθαλάσσιος αγωγός προς Κύπρο και Ελλάδα και η λύση του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο με την είσοδο της British Gas στο κονσόρτιουμ εκμετάλλευσης της Αφροδίτης, η λύση του LNG φαίνεται να κερδίζει σαφές προβάδισμα σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές, για τον πρόσθετο λόγο ότι το υγροποιημένο αέριο έχει μεγαλύτερη ευελιξία και χαμηλότερο κόστος.
Στο κάδρο αυτό, οι επαφές του πρωθυπουργού στο Ισραήλ έχουν καθοριστική σημασία. Και αυτό, γιατί ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συζητήσει, μεταξύ άλλων και την προοπτική δημιουργίας πύλης εισόδου για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στη χώρα μας, μέσω τερματικού επί ελληνικού εδάφους το οποίο θα μεταφέρεται στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω των αγωγών που υπάρχουν ή σχεδιάζονται. Η λύση αυτή, που φαίνεται να προκρίνει και η Κύπρος, αποτελούσε το βασικό σχεδιασμό πάνω στον οποίο στηρίχθηκε εξαρχής η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας Ισραήλ Κύπρου.
Σημειώνεται τέλος ότι την Πέμπτη, ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Π. Σκουρλέτης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από τους αγωγούς και ιδιαίτερα για τον αγωγό TAP τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Το συμβούλιο υπουργών της Πέμπτης και οι επαφές που θα γίνουν με την Επιτροπή, ήταν άλλωστε ο λόγος που ο κ. Σκουρλέτης δε συνοδεύει και εκείνος τον κ. Τσίπρα στο Ισραήλ.

(Πηγή: capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου