Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Το Ενδιαφέρον Fluxys και Enagas για τον ΔΕΣΦΑ Επιβεβαιώνει Βελγική Εφημερίδα


Το ενδιαφέρον από την πλευρά κοινοπραξίας βελγικών και ισπανικών συμφερόντων για την εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Δικτύου φυσικού Αερίου) επιβεβαιώνει ρεπορτάζ που φιλοξενεί σήμερα η βελγική εφημεριδα De Tijd υπό τον τίτλο «Βελγικό ενδιαφέρον για ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου».
Σημειώνεται, ειδικότερα, πως στα ελληνικά ΜΜΕ γίνεται εκτεταμένα λόγος για κατάθεση πρότασης εκ μέρους της βελγικής Fluxys και της ισπανικής Enagas στο ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του πάροχου φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ με ποσοστό 17%.



Επισημαίνεται, όμως, πως και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις σχετικές πληροφορίες, αρκούμενες στην επισήμανση ότι «θα μπορούσαν να εξετάσουν μελλοντικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βελγική εταιρεία γνωρίζει τον ΔΕΣΦΑ καλά από το παρελθόν διότι έχει διατελέσει σύμβουλός της. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Fluxys συμμετέχει και στην κατασκευή του νέου αγωγού TAP που περνάει από τα σύνορα Ελλάδας/Τουρκίας για να καταλήξει στην Ιταλία. Κοινή είναι πάντως η αίσθηση, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι πιθανότατα η Fluxys δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να αποκτήσει μερίδιο του ΔΕΣΦΑ διότι ο καναδός μέτοχος της βελγικής εταιρείας (La Caisse) δεν θέλει να μπει σε κάτι που θεωρεί «ελληνική περιπέτεια».

Αντίθετη φέρεται να είναι η επιθυμία των Βέλγων μετόχων της Fluxys (περιεφερειακές επιχειρήσεις Publigas μαζί με την ομοσπονδιακή επενδυτική εταιρεία FPIM), οι οποίοι βλέπουν ευκαιρίες στην πώληση του 17% του ΔΕΣΦΑ.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε αυτόν τον άξονα κινήθηκε και η απάντηση του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Όβερτβελτ, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση έκανε γνωστό ότι η Flexys, από κοινού με την FPIM, «ερευνά τον φάκελο του ΔΕΣΦΑ».


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου