Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Λακκοτρύπης: Η Εξαγορά του 35% του «Αφροδίτη» Από την Βρετανική BG Ευθυγραμμίζει τα Συμφέροντα με την Αίγυπτου


Συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής Noble και του βρετανικού κολοσσού BG ανακοίνωσαν ταυτόχρονα χθες το μεσημέρι στα Χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Λονδίνου οι δύο εταιρείες, για εξαγορά από την BG του 35% του ποσοστού των δικαιωμάτων της Noble Energy στο τεμάχιο «12» της Κυπριακής ΑΟΖ και ουσιαστικά στο κοίτασμα «Αφροδίτη». Υπενθυμίζεται ότι η Noble κατείχε ως τώρα το 70% των δικαιωμάτων του κοιτάσματος.

Ταυτόχρονη ανακοίνωση γίνεται αυτή την ώρα και στην Λευκωσία, με δήλωση του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακοτρύπη στο Προεδρικό, όπως μεταδίδει το nomisma.cy.
Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε ο Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης.


«Πρόκειται», πρόσθεσε, «για μία σημαντική εξέλιξη η οποία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή ΑΟΖ από μία εταιρεία με τεράστια τεχνική, πολιτική και οικονομική εμβέλεια».


Το 35% των δικαιωμάτων της Noble, διατέθηκε στην BG έναντι $165 εκ. και η συμφωνία τελεί υπό την συνθήκη έγκρισής της από το Υπουργικό Συμβούλιο στην Λευκωσία. Κάτι που θεωρείται βέβαιο αφού εκτιμάται ότι η συμφωνία αυτή αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την Κύπρου.

Ουσιαστικά με την εξέλιξη αυτή, η διανομή των δικαιωμάτων του «Αφροδίτη» διαμορφώνεται ως εξής: Noble Energy 35%, BG 35%, Delek-Avner 30%. Η «διαχείριση» παραμένει στην Noble.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Λακκοτρύπης, η εξαγορά «ευθυγραμμίζει ουσιαστικά τα τεχνικά και εμπορικά συμφέροντα του κοιτάσματος Αφροδίτη με την Αίγυπτο αφού η εταιρία BG Group είναι διαχειριστής και ιδιοκτήτης τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου».

Εξήγησε ότι σημασία δεν έχει τόσο η συναλλαγή αλλά ουσιαστικά το κεφάλαιο που θα δαπανηθεί για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη το οποίο προσδιορίζεται γύρω στα €2- €3 δισ.

Είναι επίσης, σημαντικό σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου να υπάρχει ένα τρίτος εταίρος ο οποίος θα μπορούσε να μοιραστεί αυτή την κεφαλαιουχική δαπάνη για την ανάπτυξη.

Υπενθύμισε ότι στα τεμάχια 2,3 και 9 εντός της κυπριακής ΑΟΖ διαχειριστής είναι η ΕΝΙ και συμμετέχει με ποσοστό 20% η KOGAS.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ακόμη με την εξέλιξη αυτή ευθυγραμμίζονται τα εμπορικά συμφέροντα στην προσπάθεια της Κύπρου, για διάθεση του φυσικού αερίου και έλευσης του προς την Αίγυπτο.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου