Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Το Ενεργειακό Μέλλον της Κύπρου


Το ενεργειακό μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, και γενικότερα η oικονομία, ζητά άμεσα λύσεις. Με τις κατάλληλες κινήσεις μπορούμε να ανυψώσουμε την oικονομία, με τις λάθος να τη στείλουμε εκεί όπου ήταν πριν λίγα χρόνια.
Εδώ και χρόνια συζητάμε για το φυσικό αέριο, ζητώντας να γίνει το κύριο καύσιμο της ΑΗΚ, και συζητάμε για μια ενδιάμεση-επείγουσα λύση στην Κύπρο. Η τιμή του ηλεκτρισμού με τα σημερινά δεδομένα όμως δεν θα μειωθεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων η μείωση θα είναι 1-2%!

Για να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού στην Κύπρο χρειάζονται τιμές φυσικού αερίου κάτω από τα $10/MBTU στη «φλάντζα» της ΑΗΚ, που δεν μας προσφέρονται σήμερα! Ούτε με τη νέα  επαναπροκήρυξη για την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου, με χρονικό ορίζοντα 7-10 χρόνια. Η ενδιάμεση είναι ακριβότερη σε σχέση με άλλες σύγχρονες ενεργειακές επιλογές. Επιπρόσθετα, τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά στον τομέα της ενέργειας, με τις ΗΠΑ να πρωτοπορούν στην παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Σε λίγα χρόνια οι ΗΠΑ θα καταστούν μεγάλος εξαγωγέας σε Ευρώπη και Ασία.
Δεν μπορεί η Κύπρος να δεσμευτεί με συμβόλαια δεκαετίας σε μια τόσο ευμετάβλητη αγορά. Σήμερα το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κυρίως ηλιακή) έχει μειωθεί κάτω από το κόστος της ΑΗΚ που χρησιμοποιεί συμβατικά καύσιμα (μαζούτ, ντίζελ) αλλά και κάτω ακόμη από το κόστος που έχουν μεγάλες μονάδες στο εξωτερικό που καταναλώνουν φυσικό αέριο (combined circle).
Η ΑΗΚ αντί να ζητά να προστατευθεί από την αναπόφευκτη ροή και να μετακυλήσει τις σίγουρες ζημιές στις πλάτες των καταναλωτών, θα πρέπει να μπει δυναμικά στην ηλιακή ενέργεια, τοποθετώντας η ίδια αρκετά MW φωτοβολταϊκών, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, με κόστος κιλοβατώρας από τα φωτοβολταϊκά να κυμαίνεται γύρω στα €0.04-0.05c/kWh. Το κόστος παραγωγής από συμβατικά καύσιμα με τις σημερινές τιμές είναι τουλάχιστο €0.07c/kWh. Όμως στον λογαριασμό που στέλνει η ΑΗΚ ανά δίμηνο χρεώνει €0.18c/kWh και είναι ένα θέμα που θα πρέπει να προβληματίσει. «Η εξάρτηση από το πετρέλαιο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΑΗΚ», ανέφερε ο κ. Θεοδούλου, Πρόεδρος της ΑΗΚ. Γι' αυτό και πρέπει να αλλάξει, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση!  
Με το σωστό ενεργειακό μείγμα καυσίμων και συνάμα εγκαθιστώντας ευφυείς τρόπους αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας, η ΑΗΚ μπορεί να γίνει η «ηλιακή ατμομηχανή» της κυπριακής οικονομίας. Είναι ο μόνος τρόπος να αντεπεξέλθει η ΑΗΚ στις συνθήκες ελεύθερης αγοράς και όχι ζητώντας να προστατευθεί το μονοπώλιό της ζητώντας επιπλέον χρόνια με το πρόσχημα της… «αφομοίωσης και συνήθειας της ελεύθερης αγοράς»!  
Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει τη μέχρι σήμερα μυωπική πολιτική της σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να προχωρήσει άμεσα στον διαχωρισμό της ΑΗΚ και να φιλελευθεροποιήσει τάχιστα την αγορά ηλεκτρισμού. Εάν γίνει αυτό, ο ήλιος θα γίνει το καλύτερο προϊόν μας, η κότα που θα γεννά τα χρυσά αυγά, μέσω της περίσσιας των «δικαιωμάτων ρύπων», που σήμερα προσθέτουν 10% στο κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας!
* Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι Πρόεδρος Ομάδων Μελετών ΔΗΚΟ.

(philenews.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου