Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Προς Συνεκμετάλλευση η «Αφροδίτη»

Ως ανακάλυψη και του Ισραήλ ανακήρυξε την άδεια εξερεύνησης φυσικού αερίου Ishai ο Ισραηλινός Επίτροπος Πετρελαίου του Υπουργείου Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Israel Opportunity Energy Resources, με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι το οικόπεδο Αφροδίτη εκτείνεται εν μέρει στην ισραηλινή ΑΟΖ και, επομένως, αποτελεί οικονομικό έσοδο του κράτους.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Israel Opportunity Energy Resources, η οποία κατέχει το 16% της άδειας (υπόκειται σε έγκριση από τον Επίτροπο Πετρελαίου), εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή της για τη συγκεκριμένη αναγγελία. Η συνεργασία σημειώνει ότι η απόφαση του Υπουργείου Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων, ειδικά στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ των κυβερνήσεων του Ισραήλ και της Κύπρου, διασφαλίζει ότι οι πολίτες του Ισραήλ θα ωφεληθούν εξίσου από το τεράστιο αποθεματικό που ανακαλύφθηκε στην Κύπρο, και ότι ο φόρος από το ισραηλινό μερίδιο του αποθεματικού θα προκύψει στα ταμεία του κράτους.

Απόφαση γεωστρατηγικής σημασίας
Όπως σημειώνεται στη συνέχεια, η άδεια Ishai είναι μια από τις πέντε άδειες θαλάσσιων γεωτρήσεων γνωστές και ως «Πελαγικές άδειες», που εκτείνονται σε μια συνολική έκταση περίπου 2 εκατομμυρίων dunams (772 τετραγωνικά μίλια), περίπου 170 χιλιόμετρα δυτικά της Χάιφα και συνορεύει με τις περιοχές αδειών του Gal και του Ratio-Yam, στην οποία βρίσκεται η γεωλογική δομή του Λεβιάθαν, και η άδεια της Noble του Block 12 στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημειώνεται, το 2010 η Israel Opportunity αγόρασε το 10% των αδειών και πέρσι αύξησε το μερίδιό της στο 16%.
Οι άλλοι εταίροι στην άδεια, σημειώνει η Globes, είναι οι Frendum Investments, η Nammax Oil and Gas Ltd., η Daden Investment, και η AGR Energy Ltd. «Χαιρετίζω την απόφαση του Επιτρόπου Πετρελαίου, ιδίως ειδικά δεδομένων των συνομιλιών με την κυπριακή Κυβέρνηση. Πέρα από την οικονομική σημασία και τα έσοδα του κράτους, αυτή η ανακήρυξη έχει στρατηγική γεωπολιτική σημασία. Ελπίζουμε ότι τώρα οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου θα επισπευσθούν και η ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη θα είναι σε θέση να προχωρήσει», δήλωσε ο Πρόεδρος της Israel Opportunity, Ρόνι Χάλμαν.
Ενεργειακές επαφές ΗΠΑ-Τουρκίας
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Ali R?za Alaboyun δήλωσε ότι σε μια κλειστή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου μαζί με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, συζήτησαν πολλά σημαντικά θέματα ενεργειακής ασφάλειας. «Μιλήσαμε για θέματα ασφάλειας εφοδιασμού. Ανταλλάξαμε ιδέες σχετικά με την ενσωμάτωση του ιρακινού φυσικού αερίου στο παγκόσμιο σύστημα, το πώς θα πρέπει να αξιολογηθούν τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσόγειου, και την παρούσα κατάσταση σχετικά με τους αγωγούς φυσικού αερίου που διέρχονται από την Τουρκία», δήλωσε ο Alaboyun μετά τη συνάντησή του με τον Blinken στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τη «Χουριέτ».
Προτεραιότητα η ασφάλεια
Ο τούρκος Υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι μια «γέφυρα μεταξύ τεράστιων παραγωγικών χωρών ενέργειας και των χωρών κατανάλωσης», προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πολύ περισσότερους αγωγούς που μεταφέρουν πηγές ενέργειας, κυρίως φυσικού αερίου, από τα ανατολικά προς τα δυτικά. «Στη συνάντησή μας με τον Blinken, επικεντρωθήκαμε στην ανάγκη να διατηρηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Τουρκίας, καθώς και της Ευρώπης. Η ενεργειακή ζήτηση τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σταθερά. Στην Τουρκία, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας», δήλωσε ο Alaboyum.

(από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΙΝΗ", 23/11/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου