Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Να Μπλοκάρει τον Nord Stream 2, Ζητούν Από την Κομισιόν η Ελλάδα και Άλλες 9 Χώρες


Η Ελλάδα συνυπογράφει μαζί με άλλες εννέα χώρες-μέλη της ΕΕ επιστολή προς την Κομισιόν στην οποία τονίζουν ότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός Nord Stream 2, που θα αυξήσει τη ροή ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία, είναι αντίθετος προς τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και προκαλεί κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης στην Ουκρανία. Με την επιστολή του αυτή, τα εν λόγω δέκα κράτη-μέλη (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία) ζητούν να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το Reuters, στην επιστολή τονίζεται ότι «η θέση της Κομισιόν για τον Nord Stream 2 θα επηρεάσει ουσιαστικά την αντίληψη που έχουν οι βασικοί και παραδοσιακοί σύμμαχοι και εταίροι της Ε.Ε. για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας», ενώ ζητείται ενδελεχής ρυθμιστικός έλεγχος του πρότζεκτ και "περικεκτική συζήτηση" στην επόμενη σύνοδο κορυφής για το ζήτημα.
Η επέκταση του Nord Stream ώστε να παραδίδει μεγαλύτερες ποσότητες αερίου απευθείας στη Γερμανία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το Κίεβο, αλλά και τις χώρες της ΕΕ, αναφέρεται, επίσης, στην επιστολή των 10 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία και η Gazprom επιθυμούν να επεκτείνουν τον αγωγό Nord Stream. Ο εν λόγω αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία και μεταφέρει το ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.
«Η διατήρηση της οδού μεταφοράς μέσω Ουκρανίας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ ως συνόλου, όχι μόνο από την σκοπιά της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και από την άποψη της ενίσχυσης της σταθερότητας στην Ανατολική Ευρώπη», επισημαίνεται στην επιστολή, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ας σημειωθεί ότι μόλις προχθές, 25 Νοεμβρίου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι πρόκειται να σταματήσει τη μεταφορά αερίου προς την Ουκρανία, μέσω τις οποίες διέρχεται ο βασικός όγκος των ποσοτήτων αερίου από τη Ρωσία προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. παραδοσιακά διέρχονται οι ποσότητες για να καταλήξουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Την ίδια μέρα, η Βουλγαρία ανέφερε πτώση στην πίεση στον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο στο έδαφός της. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου