Τρίτη 24 Απριλίου 2012

1.100 Νοικοκυριά στο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Π.ΕΞ.Ε.»


Μόλις 10 ημέρες απέμειναν για τη λήξη του πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εξοικονόμησης Ενέργειας (Π.ΕΞ.Ε) που διεξάγεται από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, που θα αναδείξει τον εθνικό πρωταθλητή της πρωτότυπης εφαρμογής στο Facebook με σύνθημα «Προπονήσου - Π.ΕΞ.Ε - Κέρδισε».

Η διαδικτυακή εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη να τεστάρει τις δεξιότητές του στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ο επισκέπτης που θα κάνει «like» στη συγκεκριμένη σελίδα καλείται συμβολικά να «προπονηθεί» για το Π.ΕΞ.Ε., απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν μικρά μυστικά εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι του.
Με απλό και συγχρόνως χιουμοριστικό τρόπο «εξασκείται» σε δράσεις μείωσης του ενεργειακού του αποτυπώματος. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνει, λαμβάνει μια αναλυτική αξιολόγηση της ενεργειακής του κατανάλωσης και καταγράφεται το ποσό των χρημάτων που εξοικονόμησε. Τέλος, καλείται να παίξει στο διαγωνισμό και να κερδίσει ακόμα περισσότερα χρήματα. «Ο λόγος που δημιουργήσαμε αυτή την εφαρμογή είναι ακριβώς για να δείξουμε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις ή δεξιότητες. Είναι τόσο απλή όσο και ένα παιχνίδι στο Facebook. Αρκεί να υπάρχει η διάθεση να αλλάξουμε μερικές από τις καθημερινές μας συνήθειες», σημειώνει ο Μιχάλης Προδρόμου, Συνεργάτης σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας στο WWF Ελλάς.
Χρηματικό έπαθλο
Η συγκεκριμένη εφαρμογή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Π.ΕΞ.Ε. που ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου 2012. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.100 νοικοκυριά από την Ελλάδα έχουν λάβει μέρος στο διαγωνισμό, ενώ η χώρα μας συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση σε συμμετοχές μεταξύ των 11 χωρών που λαμβάνουν μέρος. Υπενθυμίζεται ότι ο παίκτης που θα καταγράψει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας στο νοικοκυριό του θα κερδίσει χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση στο σπίτι του, αλλά και ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες για τη βράβευση του εθνικού πρωταθλητή. Οι δύο επόμενοι θα κερδίσουν χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ και δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση, ενώ οι αμέσως επόμενοι 50 συμμετέχοντες από έναν ενεργειακό μετρητή.
Το Π.ΕΞ.Ε. αποτελεί το συμμετοχικό πυλώνα της εκστρατείας «Εco2nomy«: Μειώνουμε τα έξοδά μας προστατεύοντας το περιβάλλον» που υλοποιείται από το WWF Ελλάς με αποκλειστικό χορηγό την Eurobank EFG.
Εξοικονομήστε χρήματα και ενέργεια
Όλοι μπορούν να μετέχουν στον πρωτότυπο ευρωπαϊκό διαγωνισμό εξοικονόμησης ενέργειας και να κερδίσουν χρήματα και ενέργεια. Ο οικιακός τομέας καταλαμβάνει περίπου το 75% του συνολικού κτιριακού δυναμικού στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα, καταναλώνει περίπου το 23% της συνολικής ενέργειας τελικής χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά επιβαρύνονται ετησίως και με το τεράστιο οικονομικό βάρος που αντιστοιχεί σε αυτή την κατανάλωση.
Σκεφτείτε μόνο ότι και με απλές αλλαγές στην «ενεργειακή» σας συμπεριφορά, μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια, να μειώσετε τις εκπομπές CO2 της κατοικίας σας και να ωφελήσετε την τσέπη σας!.. Ο διαγωνισμός δεν γίνεται μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τη συμμετοχή σας γίνεστε αμέσως μέλος της εθνικής ομάδας εξοικονόμησης ενέργειας της Ελλάδας και συναγωνίζεστε με τις εθνικές ομάδες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε έναν αγώνα μέχρι τελευταίας κιλοβατώρας!.. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από 10 μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τα οποία έχουν αναλάβει ενεργό δράση σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, αλλαγής του κλίματος και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και έχουν βραβευτεί για την προσφορά τους στον τομέα αυτό.
Κριτήρια Απονομής των Βραβείων
Τα κριτήρια με τα οποία θα αναδειχθούν οι νικητές του διαγωνισμού προέρχονται από μία πολυκριτηριακή ανάλυση στοιχείων, τα οποία έχουν σαν κύριο παράγοντα την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και τις κλιματικές και ενεργειακές ιδιομορφίες κάθε χώρας που συμμετέχει στο διαγωνισμό, οι οποίες έχουν εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη είναι το συνολικό ποσό της εξοικονόμησης ενέργειας που θα επιτευχθεί από κάθε χώρα, στα πλαίσια του διαγωνισμού, σε συνάρτηση με τον αριθμό των νοικοκυριών που έχουν εγγραφεί στο «Λογαριασμό Εξοικονόμησης Ενέργειας» και τον πληθυσμό της χώρας.
Η καθαρή εξοικονόμηση ενέργειας θα έχει ένα ειδικό βάρος κατα 25% μεγαλύτερο από τον αριθμό των συμμετεχόντων νοικοκυριών. Παράλληλα, η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ηλεκτρισμό θα ληφθεί υπόψη ανάλογα με τη σημαντικότητά της σε κάθε χώρα.
(από την εφημερίδα "Ημερησία") 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου