Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Αζερμπαϊτζάν: Είμαστε Έτοιμοι για τον Αγωγό Trans Anatolian


Μια συμφωνία Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού Trans Anatolian είναι σχεδόν έτοιμη προς υπογραφή, δήλωσε ο Αζέρος υπουργός Ενέργειας, Νατίγκ Αλίγιεφ, αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η τελική ημερομηνία.
Αρχικά, η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμενόταν εντός του Απριλίου, αλλά τελικά ανεβλήθη εξαιτίας διαφωνιών για το μερίδιο που θα λάβουν οι τουρκικές ΤΡΑΟ και Botas στο σχέδιο. Παρόλα αυτά, οι Αζέροι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα, το πολύ ως το καλοκαίρι.
«Οι θέσεις μας είναι σταθερές. Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ιδίως της Νοτιοανατολικής. Ο αγωγός Trans Anatolian είναι ένα υγιές, ανταγωνιστικό έργο και μας ενδιαφέρει η υλοποίησή του», τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Αλίγιεφ δήλωσε επίσης ότι η χωρητικότητα του υφιστάμενου αγωγού Μπακού-Τμπιλίσι-Ερζερούμ μπορεί να διπλασιαστεί από τα 16 δις κ.μ. στα 30-35 δις κ.μ., ώστε να υποδεχτεί το αέριο από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στην Κασπία. Επίσης, προβλέπεται και περαιτέρω αναβάθμιση στα 55 δις κ.μ. σε περίπτωση που κατασκευαστεί ο αγωγός Trans Caspian στο μέλλον. 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου