Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Η Ουγγρική MOL Ενδέχεται να Αποσυρθεί από το Nabucco

Πολλές αβεβαιότητες περιβάλλουν το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, που έχει στόχο να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον ουγγρικό πετρελαϊκό όμιλο MOL, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αποσυρθεί από το εγχείρημα.

«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες γύρω από το πρόγραμμα Nabucco που είναι δύσκολο να τις αγνοήσει κανείς», αναφέρει η MOL σε ανακοίνωσή της. «Τόσο η χρηματοδότηση όσο και ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο είναι αβέβαιοι», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μια ημέρα αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αποσυρθεί η εταιρεία από το διεθνές πρόγραμμα.

Η εταιρεία Nabucco Gas Pipeline International GmbH ιδρύθηκε το 2004 στη Βιέννη από την αυστριακή OMV, την ουγγρική MOL, τη ρουμανική Transgaz, τη βουλγαρική Bulgargaz και την τουρκική Botas. Η γερμανική RWE συμμετέχει επίσης σ' αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν είναι στα «μαχαίρια» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του δανείου που θέλει να λάβει από το ΔΝΤ.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2011, λόγω της ανόδου των επιτοκίων και της αποδυνάμωσης του εθνικού της νομίσματος, η Ουγγαρία ζήτησε δάνειο ύψους 10-15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Το δάνειο δεν της χορηγήθηκε επειδή στα τέλη του έτους έλαβε μια σειρά μέτρων που δεν συνάδουν με την «οικονομική ορθοδοξία» που ακολουθεί το ΔΝΤ, όπως για παράδειγμα επειδή ψήφισε ένα νόμο που περιορίζει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΕ θέτει ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας να τροποποιηθούν οι αμφιλεγόμενοι νόμοι.

Ο Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα, Τρίτη, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου