Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ενέργεια: Χαστούκι της Ευρώπης για Ανεξάρτητη ΡΑΕ

Παρέμβαση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, ώστε να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΡΑΕ, έκανε με επιστολή του ο Επίτροπος για την Ενέργεια, Γκύντερ Έτινγκερ.

Στην επιστολή «απανταχούσα» ο Ευρωπαίος Επίτροπος, επισημαίνει στον υπουργό ότι με το Νόμο 4001 και τις υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν, σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται η διοικητική και οικονομική Ανεξαρτησία της Αρχής, όπως επιβάλλουν οι οδηγίες του λεγόμενου τρίτου Ενεργειακού Πακέτου.

Ιδιαίτερα στην επιστολή του ο Επίτροπος για την Ενέργεια επισημαίνει ότι μπορεί μεν ο Νόμος να μετέφερε στο εθνικό δίκαιο τα προβλεπόμενα στις οδηγίες, ωστόσο με υπουργικές αποφάσεις τα περί ανεξαρτησίας της ΡΑΕ από την κεντρική διοίκηση δείχνουν ότι παραβιάζονται καθώς:

• Δεν επιτρέπεται στη ΡΑΕ να στελεχωθεί με το στελεχικό δυναμικό που είναι απαραίτητο για την επιτέλεση του έργου της
• Προβλέπονται διοικητικές παρεμβάσεις όχι μόνο σε επίπεδο ελέγχου προϋπολογισμού, αλλά και σε πεδία που προσδιορίζουν τα κριτήρια ανεξαρτησίας της Αρχής.

Στην ουσία ο κ. Έτινγκερ, δείχνει να αποδέχεται πλήρως τις θέσεις του προέδρου της ΡΑΕ κ. Νίκου Βασιλάκου, ο οποίος επεσήμανε τις στρεβλώσεις που έχουν ενσωματωθεί στο θεσμικό πλαίσιο για τη ΡΑΕ. 

Ως αποτέλεσμα, ενώ βάσει της νομοθεσίας στην Αρχή ανατίθενται αποφασιστικές αρμοδιότητες, αυξημένες ευθύνες για τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς και τον έλεγχο των συμμετεχόντων και αρμοδιότητες διαιτησίας, έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να ασκήσει το ρόλο της, λόγω των φραγμών που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Επίτροπος, ζητά από τον υπουργό να εξασφαλίσει στη ΡΑΕ και τους πόρους αλλά και την ανεξαρτησία στη διαχείρισή τους, προκειμένου να επιτελέσει το ρόλο της για την επίβλεψη των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς και διανομής ενέργειας.

Ακόμη να σημειωθεί ότι το σύνολο των συλλογικών φορέων της ενεργειακής αγοράς, με επιστολές τους στη διοίκηση της ΡΑΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους στην απειλούμενη από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της Αρχής, η οποία αποτελεί το μοναδικό φορέα που διασφαλίζει την ομαλή και επί ίσοις όροις λειτουργία της αγοράς. 

(από www.euro2day.gr, 24/04/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου