Η διολίσθηση της μετοχής της ΔΕΗ στα ιστορικά χαμηλά των 2,5 ευρώ δεν είναι παρά ένας δείκτης που φανερώνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Επιχείρηση, αλλά και στην εγχώρια αγορά ενέργειας εν γένει. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται πλέον στα 600 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το bookvalue της εταιρείας αγγίζει τα 5 δις ευρώ. Ασφαλώς, πρόκειται για μια τραγική απόκλιση μεταξύ της πραγματικής και χρηματιστηριακής αξίας, που αντανακλά την δυσάρεστη κατάσταση. Αυτή την «καυτή πατάτα» θα κληθεί να την διαχειρισθεί η νέα κυβέρνηση, ενώ όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς ένα εξ ίσου θερμό καλοκαίρι στα ενεργειακά.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το θέμα είναι εξόχως πολιτικό, αλλά δεν περιορίζεται μόνο στο ΥΠΕΚΑ. Την ευθύνη της επίλυσης έχει και η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία θα χρειαστεί να βρει λύσεις πέρα από τον δανεισμό, ώστε να στηριχτεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, εν όψει και των προκλήσεων του 2013 (φορολόγηση εκπομπών, πώληση μονάδων κτλ). Επίσης, στην προσπάθεια αυτή, η διοίκηση της ΔΕΗ είναι βέβαιο πως θα βρει μπροστά της τους συνδικαλιστές, ιδίως αν επιχειρήσει να μειώσει το εργασιακό κόστος, προκειμένου να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της.
Η ΔΕΗ είναι επίσης θύμα του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς και του τρόπου διαμόρφωσης της ΟΤΣ, ο οποίος είναι εσφαλμένος, όπως επιμένουν να σχολιάζουν σχεδόν όλοι οι παράγοντες του κλάδου. Σύμφωνα με τους ίδιους, απαιτείται μια ριζική λύση ώστε να γίνει η αγορά ανταγωνιστική και να μην χρειάζεται να υποστεί περιττές λογιστικές ζημίες η ίδια η ΔΕΗ.
Μακροπρόθεσμα, έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να καταστήσουν την ΔΕΗ ανταγωνιστική στα πλαίσια μιας σύγχρονης διεθνούς αγοράς. Μια από αυτές είναι και η δραστηριοποίησή της σε ξένες αγορές, με εφαλτήριο τα Βαλκάνια, στα πρότυπα ξένων ομίλων, όπως ηCEZ. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες που έχουν γίνει για ανάληψη έργων στο εξωτερικό δεν απέφεραν καρπούς, αλλά η διοίκηση της ΔΕΗ οφείλει να συνεχίσει με συνέπεια και να εντείνει τις προσπάθειες αυτές, ώστε να γίνει ένας διεθνής παίκτης και πάψει να εξαρτάται τόσο πολύ από τις αποφάσεις της οποιασδήποτε κυβέρνησης στο εσωτερικό. Αυτές άλλωστε ήταν που της «φόρτωσαν» το βάρος των ανεξόφλητων λογαριασμών, οι οποίοι αποτελούν και το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα…
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου