Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Στρατηγική Συμφωνία της Rosneft με την Eni για Έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και την Αρκτική



Το Κρεμλίνο αλλάζει πλεύση, επιτρέποντας την είσοδο στη Ρωσία της αμερικανικής ExxonMobil, αλλά και της ιταλικής Eni, με την οποία συμφώνησε χθες η Rosneft να αναπτύξουν από κοινού κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα Μπάρεντς. Πρόκειται για δύο κινήσεις με σαφείς γεωπολιτικές προεκτάσεις, ενώ η νέα συμφωνία αποτελεί σημαντική νίκη για την ιταλική πετρελαϊκή.
Η υπογραφή της έγινε την Τετάρτη από τον πρόεδρο της Rosneft, Έντουαρντ Χουντενατώφ και τον πρόεδρο της Eni, Πάολο Σκαρόνι, παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν. Προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη του κοιτάσματος Val Shatskogo στη Μαύρη Θάλασσα και των οικοπέδων Fedynskyκαι Cental Barents στη Θάλασσα Μπάρεντς. Η Eni θα συμμετάσχει με μερίδιο 33,3% στην κοινοπραξία και θα χρηματοδοτήσει τις έρευνες υδρογονανθράκων με 2 δις δολάρια. Συνολικά, οι επενδύσεις σε βάθος χρόνου αναμένεται να φτάσουν τα 100 δις δολάρια και σημειώνεται επίσης ότι τα πιθανά αποθέματα στις περιοχές αυτές εκτιμώνται σε 36 δις βαρέλια πετρελαίου. Επιπλέον, ηRosneft προβλέπεται να λάβει μέρος σε διεθνή επενδυτικά σχέδια της Eni, στα πλαίσια μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο ομίλων.
Με τη συμφωνία αυτή, επιβεβαιώνονται για ακόμη μια φορά οι στενές σχέσεις της Ρωσίας με την Ιταλία, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα της ενέργειας. Επίσης, η συνεργασία με την Eni και με την αμερικανική ExxonMobilανοίγει νέα σελίδα στην εγχώρια αγορά ενέργειας της Ρωσίας, όπου μέχρι σήμερα η συμμετοχή των ξένων ομίλων ήταν πολύ περιορισμένη. Φαίνεται λοιπόν πως το Κρεμλίνο αντιλαμβάνεται τη σημασία των νέων επενδύσεων στην παραγωγή υδρογονανθράκων, με έμφαση στην περιοχή της Αρκτικής και για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί την συνδρομή και την τεχνογνωσία έμπειρων πετρελαϊκών, όπως είναι η Exxon.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου