Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για την Πώληση Μονάδων της ΔΕΗ

Λίγες μέρες μετά την κινητοποίηση των ενεργειακών δήμων στον ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα, κατά των αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ, αλλά και λίγες μέρες πριν την απάντηση της ΔΕΗ στην Κομισιόν για το θέμα της πώλησης των μονάδων της, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας τοποθετείται απόψε για τις εξελίξεις.

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει λάβει απόφαση υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της λειτουργίας της ΔΕΗ, όμως αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι οι όποιες εξελίξεις θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά σε στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία που έχει βιώσει ή συμπληρώσει μεγάλο τίμημα για τον εξηλεκτρισμό της σύγχρονης Ελλάδας» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παναγιώτης Πλακεντάς, επισημαίνει ότι η διοίκηση της Περιφέρειας θεώρησε σκόπιμο να επαναβεβαιώσει τις αποφάσεις που έχει λάβει, εξετάζοντας τα νέα δεδομένα που προέκυψαν. «Μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων, η Κομισιόν ζήτησε στις 4 Απριλίου την επίσημη θέση της ΔΕΗ, που αναμένεται να κοινοποιηθεί μέχρι τις 27 Απριλίου. Ενόψει αυτής της ημερομηνίας το Περιφερειακό Συμβούλιο θα τοποθετηθεί ξανά και οι αποφάσεις του θα σταλούν στα αρμόδια υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σημείωσε.

Πριν από δύο μήνες, άλλωστε, η Περιφέρεια είχε στείλει σχετικό υπόμνημα στον ευρωπαίο επίτροπο ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, ζητώντας ξεκάθαρες πολιτικές, διαφάνεια και, πρωτίστως, θεσμική παρουσία στις διεργασίες που θα καθορίσουν το ενεργειακό τοπίο στη Δυτική Μακεδονία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα ζωτικά μας συμφέροντα και από πλευράς διοικητικής λειτουργίας και από πλευράς νομικών διαδικασιών» σχολιάζει ο κ. Δακής και φέρνει ως παράδειγμα την προσφυγή της Περιφέρειας, εδώ και καιρό, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της αποκατάστασης και επαναπόδοσης στις τοπικές κοινωνίες των εδαφών που χρησιμοποιήθηκαν για την εξόρυξη λιγνίτη.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου