Οπως αναφέρεται και σε πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKinsey, στην οποία προτείνεται ένα μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας σε ορίζοντα δεκαετίας, ο ελληνικός ενεργειακός τομέας χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση ενέργειας, χαμηλή αποδοτικότητα των καυσίμων, χαμηλή παραγωγικότητα, ένα υψηλού κόστους ενεργειακό μείγμα, αλλά και μια μειωμένη εξωστρέφεια του κλάδου. Για τον λόγο αυτό, οι επενδύσεις στην ενέργεια μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη στη χώρα μέσω των εξαγωγών και να επιτρέψουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Οι προτεινόμενες αλλαγές, με σκοπό την ουσιαστική βελτίωση της παρούσας κατάστασης, εστιάζονται σε τρεις τομείς: στις υποδομές, στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και στη λειτουργικότητα της αγοράς φυσικού αερίου. Η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί τη σημαντική γεωγραφική της θέση στη νοτιοανατολική Ευρώπη και να αναπτύξει μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών, αλλά και ένα ευρύτερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνεργασία με τη γειτονική Ιταλία, έχει επίσης τη δυνατότητα να αναπτύξει τα οφέλη των αγωγών φυσικού αερίου, διασυνδέοντας το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου με το ιταλικό μέσω της Αδριατικής.
Επιπλέον, ο ελληνικός ενεργειακός τομέας και ειδικά ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών παρουσιάζουν μια μεγάλη δυναμική για ανάπτυξη και απασχόληση στην Ελλάδα. Οι Ελληνες επενδυτές θα πρέπει να διερευνήσουν τις δυνατότητες κοινοπραξιών με μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλα κράτη-μέλη. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα παραγωγής φωτοβολταϊκής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα «ΗΛΙΟΣ» προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για υλοποίηση κοινών δράσεων. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα προς τον σκοπό αυτό σε συνεργασία με τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και εξέφρασε την πεποίθησή του πως η χώρα, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων, μπορεί να μετατραπεί σε κομβικό σημείο διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές.
Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από την παρούσα οικονομική κατάσταση είναι εφικτή, αν συνδυαστεί με προγράμματα ενεργειακής πολιτικής που θα προάγουν την ανάπτυξη της οικονομίας, τη χρήση οικονομικά αποδοτικότερων τεχνολογιών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «ΗΛΙΟΣ» επιτρέπει στη χώρα να εκμεταλλευθεί άριστα τη γεωγραφική της θέση και να ωφεληθεί τα μέγιστα από την υποστήριξη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η θέση αυτή της Ελλάδας στον τομέα του φυσικού αερίου, μεταξύ ενεργειακών πηγών εξ Ανατολής και αγορών προς Δυσμάς, μπορεί να την καταστήσει μείζονα ενεργειακό κόμβο (hub) και να προαγάγει παράλληλα το γεωπολιτικό της βάρος στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/04/2012)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου