Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Συνολικά 150 Χιλ. Ενεργειακές Παρεμβάσεις σε Κτίρια Εντός Διετίας

Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας ΥΠΕΚΑ», που προβλέπει 150.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια (μονοκατοικίες, διαμερίσματα και εμπορικά κτίρια), στοχεύοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας» ο πολίτης θα εξασφαλίζει πιστοποιημένα και υψηλής απόδοσης προϊόντα και συστήματα τεχνολογιών αιχμής, σημαντικές εκπτώσεις, μέσα από εθελοντικές συμφωνίες με τη βιομηχανία και το εμπόριο και, φυσικά, εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Αναβαθμίζει ενεργειακά, αλλά και συνολικότερα, το κτίριό του απολαμβάνοντας ένα υγιεινό και θερμικά άνετο περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, για την καλύτερη διασφάλισή του, το Πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν ποιοτικό έλεγχο των εργασιών και των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν. Το «Χτίζοντας το Μέλλον - Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας» περιλαμβάνει 12 συνολικά παρεμβάσεις: Επτά σε κτίρια κατοικίας (αντικατάσταση κουφωμάτων και μονών υαλοπινάκων, εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και ψυχρών οροφών, μόνωση οροφής και πρόσοψης, αντικατάσταση συμβατικών συστημάτων θέρμανσης) και 5 σε εμπορικά κτίρια (εγκατάσταση ολοκληρωμένων προσόψεων υψηλών προδιαγραφών, τοποθέτηση εξωτερικής μόνωσης, εγκατάσταση συστήματος ψύξης - θέρμανσης - αερισμού υψηλής απόδοσης, αντικατάσταση του συστήματος τεχνητού φωτισμού, εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων ενεργειακού ελέγχου).

Το πρόγραμμα καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια και για τη συμμετοχή του πολίτη σε αυτό δεν υπάρχουν περιορισμοί, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί εθελοντικές συμφωνίες με 13 κλαδικούς φορείς και περισσότερους από 1.000 επαγγελματίες του χώρου. Παράλληλα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπονται δράσεις που θα υποστηρίξουν τη γενικότερη προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ για την επίτευξη των εθνικών στόχων σε σχέση την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτίρίων στην Ελλάδα:

    * Εξ αποστάσεως κατάρτιση των τεχνιτών που δραστηριοποιούνται στον κτιριακό τομέα, με την ανάπτυξη και λειτουργία πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.
    * Πιστοποίηση προσόντων για επαγγελματίες του κτιριακού τομέα.
    * Παρακολούθηση των δράσεων Ενεργειακής Αποδοτικότητας στα κτίρια του δημοσίου τομέα.
    * Ανάπτυξη καινοτόμου αγοράς προϊόντων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα.
    * Δημιουργία μηχανισμού ενεργειακής και περιβαλλοντικής υποστήριξης βιοτεχνικών, εμπορικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
    * Καθιέρωση ετήσιου Βραβείου για κτίρια βέλτιστης ενεργειακής αποδοτικότητας.
    * Μείωση λειτουργικού κόστους.


3,1 εκατ. ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια
Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, που αποτελούν το καθένα, ένα αυτόνομο πρόγραμμα

Επίπεδο 1

    * Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας
    * Προηγμένη και ώριμη τεχνολογία στο σύνολο του κτιριακού αποθέματος της χώρας

Επίπεδο 2

    * Επιδεικτικές Δράσεις
    * Επίδειξη καινοτόμων συστημάτων και προϊόντων σε μεγάλης κλίμακας επιδεικτικά έργα - κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Επίπεδο 3

    * Έρευνα και Καινοτομία
    * Βιομηχανική και εφαρμοσμένη έρευνα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υψηλής ενεργειακής και περιβαλλοντικής απόδοσης και ποιότητας.

Το συνολικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2020.
  
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 21-22/04/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου