Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Γιάννης Μανιάτης: Βιώσιμο Οικονομικά Έργο η Διασύνδεση των Νήσων


Έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στους υδρογονάνθρακες έδωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας χθες σε ημερίδα του Athens University of Economics & Business.Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δομήσει νέες αγορές στον τομέα του upstream και των ενεργειακών υπηρεσιών στη χώρα μας.
Ο κ. Μανιάτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, λέγοντας ότι «υπήρξαν ορισμένες ατυχείς στιγμές, καθώς κάποιοι πάροχοι δεν είχαν την προσδοκούμενη εξέλιξη». Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, η όλη διαδικασία κινείται προς τα μπροστά, με τη ΡΑΕ σε ρόλο ισχυρού ρυθμιστή.
Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υφυπουργός στην εξοικονόμηση ενέργειας, που αποτελεί όπως γνωρίζουμε, προσωπικό του στοίχημα. Ο κ. Μανιάτης σχολίασε ότι σε αντίθεση με τις ΑΠΕ, ο ευρωπαϊκός στόχος για την εξοικονόμηση με άξονα το 2020 δεν είναι δεσμευτικός, πράγμα που απέδωσε στην απουσία «λόμπι» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά τη χώρα μας, ο κ. Μανιάτης θεωρεί ότι δεδομένων των συνθηκών, θα μπορούσαμε να πετύχουμε μια βελτίωση της τάξης του 20% με τη λήψη ορισμένων απλών αποφάσεων και με την ευαισθητοποίηση, ενώ μεγάλη θα είναι στο εξής και η βοήθεια που θα προσφέρουν τα προγράμματα που έχουν ξεκινήσει, δηλαδή το Εξοικονομώ και το Χτίζοντας το Μέλλον. Αντίστοιχα, ο τομέας των ενεργειακών υπηρεσιών, αναμένεται να ανοίξει μια νέα αγορά που θα χαρακτηρίζεται από υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Στο θέμα της διασύνδεσης των νήσων, ο υφυπουργός χαρακτήρισε την προσπάθεια ως “mega project” με συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 10 δις ευρώ, το οποίο μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Το υπουργείο θεωρεί ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο τόσο από τεχνικής, όσο και από οικονομικής πλευράς, αφού αυτό δείχνουν οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Πλέον, μετά την συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ, προστίθεται και μια νέα διάσταση στη διασύνδεση των ελληνικών νησιών, καθώς το έργο αποκτά μια σαφώς στρατηγική διάσταση ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία. 
Τέλος, στο επίμαχο ζήτημα των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ο κ. Μανιάτης ευχήθηκε να υπάρξει συνετή πολιτική μετά τις εκλογές και οι όποιες αποφάσεις να έχουν τη μέγιστη κοινωνική και πολιτική αποδοχή. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι «η οποιαδήποτε σύμβαση που υπογράφεται με κάποια ξένη εταιρεία δεν αποτελεί ίδιον του εκάστοτε υπουργού».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου