Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ενέργεια και Απασχόληση


Η απασχόληση αποτελεί βασική συνιστώσα της οικονομικής δραστηριότητας μίας περιοχής ή μίας χώρας και η σχέση της σε συνάρτηση με τα άλλα μεγέθη της οικονομίας, αλλά και με το ενεργά οικονομικά πληθυσμό, θεωρείται μία κατ’ εξοχήν κρίσιμη παράμετρος. Σήμερα, η Ελλάδα βιώνει μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση με πρωτόγνωρα αρνητικούς δείκτες οικονομικής ανάπτυξης (λ.χ. -7.0% του ΑΕΠ για το 2011 και εκτιμήσεις για τουλάχιστο -5.0% το 2012) και με την ανεργία να ευρίσκεται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα (21.0% το Φεβρουάριο του 2011 και προοπτική για περαιτέρω αύξηση μέσα στο 2012), με περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες εκτός εργασίας. 
Είναι εμφανές ότι σε οιοδήποτε σενάριο εξόδου από την κρίση η δημιουργία απασχόλησης και κυρίως η διατήρηση της θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο και θα επηρεάσει θετικά τόσο το επενδυτικό, όσο και το δημοσιονομικό περιβάλλον. Με την ενέργεια να αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, με συμμετοχή στο ΑΕΠ που εκτιμάται στο 14%, η απασχόληση στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα. Με δεδομένη την δυναμικότητα και κινητικότητα που επιδεικνύει ο ενεργειακός τομέας, ακόμη και υπό την παρούσα αρνητική συγκυρία, οι δυνατότητες δημιουργίας απασχόλησης στους διάφορους κλάδους και υπό-κλάδους, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και χρήζουν διερεύνησης. Η αναγνώριση των τομέων, αλλά και των συνθηκών υπό τις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν και να συντηρηθούν νέες θέσεις απασχόλησης αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμη πληροφόρηση και άρα απαιτεί ενδελεχή μελέτη και διερεύνηση.
Σήμερα δυστυχώς υπάρχει μια τεράστια παραπληροφόρηση για τις θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργηθούν στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στις ΑΠΕ και από την κατά κόρο αναφερόμενη και προβαλλόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη». Για 60.000 νέες θέσεις εργασίας κάνει λόγο ο παντογνώστης υπουργός ΠΕΚΑ μόνο από το «Πρόγραμμα Ήλιος», σε 300.000 νέες θέσεις εργασίας μόνο από την ανάπτυξη των ΑΠΕ αναφέροντο παλαιότερες μελέτες της Greenpeace και της WWF και για δισεκατομμύρια επενδύσεις στον τομέα υδρογονανθράκων με αντίστοιχη απασχόληση μας ομιλούν οι ειδικοί του τομέα. Και όλα αυτά ερήμην των εξελίξεων μιας οικονομίας η οποία συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο.
Για να είμαστε όμως πιο σοβαροί και προσγειωμένοι θα πρέπει να δούμε πόσοι είναι τελικά οι εργαζόμενοι συνολικά στον ενεργειακό τομέα σήμερα στην Ελλάδα και μετά να κάνουμε εκτιμήσεις και προβλέψεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΙΕΝΕ αυτοί δεν υπερβαίνουν τους 120.000 μοιρασμένοι σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων και των μηχανικών και τεχνικών που απασχολούνται με το ενεργειακό σκέλος της οικοδομής. Άρα η δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα ακούγεται μάλλον ως παλαιομοδίτικη προεκλογική προπαγάνδα και δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα. Όχι ότι δεν θα γίνουν επενδύσεις όταν με το καλό επανέλθει η οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Μία άλλη μελέτη του ΙΕΝΕ, εκτιμά ότι οι συνολικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα μέχρι το 2022, πρόκειται να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 35.0 δις ευρώ, με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014 και μετά. Επενδύσεις οι οποίες θα κατευθυνθούν στην κατασκευή ηλεκτρικών δικτύων, στην επέκταση του συστήματος αγωγών φ. αερίου, στην κατασκευή μεγάλων θερμοηλεκτρικών μονάδων, στη δημιουργία διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, στην κατασκευή χιλιάδων μονάδων ΑΠΕ, αλλά και στις έρευνες υδρογονανθράκων έως και την κατασκευή εγκαταστάσεων για την άντληση πετρελαίου και φ. αερίου. Ακόμα, οι επενδύσεις του ενεργειακού τομέα προβλέπουν τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων φ. αερίου, την αναβάθμιση και επέκταση διυλιστηριακών μονάδων και την κατασκευή επιπλέον αποθηκευτικών terminals για αργό και προϊόντα πετρελαίου. Όχι αμελητέες θεωρούνται οι επενδύσεις στην οργάνωση και εκπαίδευση προσωπικού και στην δημιουργία και προσαρμογή εξειδικευμένου λογισμικού.

Τώρα, το πόσες νέες θέσεις θα δημιουργηθούν από τις ανωτέρω επενδύσεις, πόσες θα καταργηθούν από τις παραδοσιακές θέσεις εργασίας στην παραγωγή ηλεκτρισμού και της διύλισης – εμπορίας πετρελαίου και άλλου και ποία θα είναι η καθαρή διαφορά είναι δύσκολο να ειπωθεί χωρίς ουσιαστικά δεδομένα. Για αυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή όταν λέγονται νούμερα και διατυπώνονται προβλέψεις. Διαφορετικά καλλιεργούνται παράλογες προσδοκίες και δίδονται φρούδες υποσχέσεις.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου