Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΡΑΕ: Η Έλλειψη Χρηματοδότησης Απειλεί με Επιβράδυνση τις ΑΠΕ


Σοβαρή απειλή για την διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα μας και για τον στόχο του 2020 θεωρεί την έλλειψη χρηματοδότησης ο κ. Δημήτρης Ραχιώτης, αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, τονίζοντας ότι αναμένεται επιβράδυνση στο προσεχές διάστημα. Επίσης, η ΡΑΕ τάσσεται υπέρ ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου όσον αφορά τις ταρίφες και την φορολογία.
Μιλώντας στα πλαίσια ελληνο-ισπανικής ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ και το ελληνο-ισπανικό επιμελητήριο, ο κ. Ραχιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και σύγχρονα θεσμικά πλαίσια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τις ΑΠΕ, αλλά «παρατηρούνται προβλήματα στην εφαρμογή του από τους εμπλεκόμενους». Επίσης, μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η έλλειψη χρηματοδότησης, καθώς πλέον δεν υλοποιούνται αρκετά έργα τα οποία έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος δεν είναι σε θέση να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στα ευρύτερα πλαίσια ανάπτυξης της χώρας και ανόρθωσης της εθνικής οικονομίας.
Ο κ. Ραχιώτης πρόσθεσε ότι όσον αφορά τις ΑΠΕ, θα πρέπει να αποφευχθεί μια επανάληψη των όσων συνέβησαν στην Ισπανία, όπου η αγορά έχει παγώσει εντελώς με κυβερνητική απόφαση μέχρις ότου δοθεί λύση στο έλλειμμα του αντίστοιχου ΔΕΣΜΗΕ. Επίσης, χρειάζεται να υπάρχει ένα σταθερό καθεστώς αναφορικά με τις εγγυημένες τιμές και την φορολογία των ΑΠΕ, προκειμένου να μην επηρεαστούν αρνητικά οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ο αντιπρόεδρος της Αρχής πιστεύει ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν αιφνιδιασμοί».
Από εκεί και πέρα, η ΡΑΕ θεωρεί ότι στη χώρα μας απουσιάζει διαχρονικά ένας μακροπρόθεσμος ενεργειακός σχεδιασμός, η ευθύνη του οποίου ανήκει στην Πολιτεία. Η Αρχή δηλώνει έτοιμη να παίξει τον σημαντικό ρόλο που της αναλογεί στον σχεδιασμό αυτό, θέτοντας παράλληλα τους στόχους που θα πρέπει να έχει, οι οποίοι είναι οι εξής: Ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αγοράς, ενεργειακή διασφάλιση της Ελλάδας, προστασία του περιβάλλοντος, ισόρροπη ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας, ενσωμάτωση των απομακρυσμένων δικτύων, οικονομική ανταγωνιστικότητα και αντιμετώπιση της ενεργειακής πενίας.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου