Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Μανιάτης: 2 Δις Ευρώ σε 20 Χρόνια τα Έσοδα της Αυτοδιοίκησης Μόνο από τους Υδρογονάνθρακες του Πατραϊκού

Σημαντικά άμεσα και έμμεσα οφέλη πρέπει να προσδοκά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κοινωνίες των περιοχών όπου ελπίζεται να ανακαλυφθούν κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Αυτό υπογράμμισε σήμερα, Παρασκευή, ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. 

Μάλιστα, εκτίμησε σε 2 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας το ποσό που αναλογεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μόνο από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στον Πατραϊκό Κόλπο, που προβλέπεται να αποφέρει 200 εκατ. βαρέλια. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από την δημόσια δαπάνη που απορροφούν τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ (δημόσια δαπάνη) για Πελοπόννησο, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Μανιάτης έχει στείλει ήδη επιστολή προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ζητώντας προτάσεις για τον τρόπο κατανομής των σχετικών κονδυλίων.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μοιράζονται περίπου εξ ημισείας μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιώτη που αναλαμβάνει την εξόρυξη. Το 20% των εσόδων του Δημοσίου προορίζεται για το Πράσινο Ταμείο, για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων στις περιοχές εξόρυξης και άλλο 5% είναι το προβλεπόμενο έσοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εκτός από το άμεσο οικονομικό όφελος υπάρχουν και έμμεσες θετικές επιπτώσεις από τη δραστηριότητα της εξόρυξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Εξάλλου, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή των Ιωαννίνων, που έχει ανατεθεί στο ΕΜΠ, αναφέρει ότι η προστιθέμενη αξία του βιομηχανικού τομέα της περιοχής αναμένεται να αυξηθεί κατά 40%, από 480 σε 670 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ θετικές προβλέπονται οι επιπτώσεις και στην απασχόληση.

Ειδικότερα, για κάθε θέση εργασίας στην εκμετάλλευση δημιουργούνται άλλες τρεις έμμεσες θέσεις στην περιοχή.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε επίσης ότι στόχος της Πολιτείας είναι, στο πλαίσιο της διαφάνειας που επιβάλει η νομοθεσία, να υπάρξει κατά το δυνατόν ελληνοποίηση των ερευνών, δηλαδή αύξηση των θέσεων εργασίας και της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Χρίστος Ζήνωνος, υδρογράφος-χαρτογράφος από την Κύπρο αναφέρθηκε στο ιστορικό για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα μήκους περίπου 22 ναυτικών μιλίων.

Η Σοφία Σταματάκη, καθηγήτρια του ΕΜΠ, παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την ανάθεση των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων καθώς και τα έσοδα του Δημοσίου από τις δραστηριότητες αυτές.

Ο Γρηγόρης Τσάλτας, πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, κατηγόρησε την Τουρκία για αυθαίρετη και επιλεκτική εφαρμογή του Δικαίου της θάλασσας και τόνισε ότι η μη οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν εμποδίζει την αναζήτηση και εκμετάλλευ ση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου