Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ακριβότερο το Πετρέλαιο στην Ευρώπη Λόγω του Ευρώ

Οι τιμές του πετρελαίου σε ευρώ απειλούν να πλήξουν την οικονομία της Ευρωζώνης περισσότερο από όσο θα φανταζόμασταν, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχονται όσες χώρες δεν είναι σε θέση να αντιπαρέλθουν το σοκ. Σύμφωνα με τις συνήθεις εκτιμήσεις, μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 10% μειώνει την ετήσια ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0,2% στα επόμενα τρία χρόνια. Οι προβλέψεις αυτές, όμως, δεν λαμβάνουν υπ’ όψη την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και μπορεί να υποτιμούν τον αντίκτυπο σε καιρούς γενικευμένης λιτότητας. Ούτε και αντανακλούν τις ενδεχόμενες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εξέφρασε την εκτίμηση πως στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 επλήγη στον μέγιστο βαθμό μεταξύ των βιομηχανικών χωρών από την τιμή του πετρελαίου, καθώς υπολογίζει ότι θα πληρώσει 500 δισ. δολάρια για πετρέλαιο στη διάρκεια του έτους, δηλαδή 30 δισ. δολάρια περισσότερα από το 2011. Ο αντίκτυπος ποικίλλει πάντως. Σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγο της ING, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους καταναλωτές στις χώρες της περιφέρειας. Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters Datastream για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία η επιβάρυνση στην ανάπτυξη κυμαίνεται από 0,7% ώς 0,8% και καταγράφεται μετά από τέσσερα ώς οκτώ τρίμηνα. Για την Ιταλία και τη Γαλλία, ο αντίκτυπος είναι μικρότερος και μόλις που υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που φθάνει στο 0,5%.

Οι Ελληνες και οι Ιταλοί καταβάλλουν 16% και 17% υψηλότερες τιμές για βενζίνη, σύμφωνα με στοιχεία του Energy Portal. Πέρυσι τα ισπανικά και τα ιρλανδικά νοικοκυριά πλήρωσαν τις υψηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ηλεκτρικό ρεύμα μετά τη Μάλτα και την Κύπρο.

Τα παραπάνω δεν συνεπάγονται απαραιτήτως βαριά ύφεση. Μας πλήττουν, όμως, στη χειρότερη στιγμή όταν η οικονομία μάχεται με την ύφεση, με την αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή και την ανεπάρκεια δανεισμού από τις τράπεζες.

Πηγή Reuters.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου