Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Βασικός Πυλώνας του Νέου Μοντέλου Ανάπτυξης, ο Ορυκτός Πλούτος

Ο ορυκτός πλούτος αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, ουσιαστικά αποτελεί μια νέα πηγή εθνικού πλούτου, δημοσίων εσόδων, νέων θέσεων εργασίας.

Στον τομέα των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι ρεαλιστικός ο στόχος μας σε βάθος 15-20 ετών να καλύπτουμε από εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας, με άλλα λόγια να αντικαταστήσουμε το 30% των σχεδόν 12 δισ. που δαπανούμε για εισαγωγές πετρελαιοειδών κάθε χρόνο με ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Υστερα από 15 ολόκληρα χρόνια απόλυτης ανυπαρξίας μας στον χώρο, η Ελλάδα σήμερα αποκτά μια διακριτή και ελκυστική θέση στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη. Σε εποχή βαθιάς κρίσης, οι υδρογονάνθρακες αποτελούν μια σπουδαία ελπίδα για την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Για να πετύχει το εθνικό αυτό εγχείρημα απαιτείται διαχρονική σταθερότητα (πολιτική, φορολογική, κοινωνική, αδειοδοτική, περιβαλλοντική) και καθαροί όροι παιχνιδιού, δηλαδή διαφάνεια. Ολες οι συμβάσεις πρέπει να προκύπτουν έπειτα από διεθνείς διαγωνισμούς που έχουν βασικό τους κριτήριο τη μεγιστοποίηση των εσόδων του ελληνικού Δημοσίου.

Με ειδικό άρθρο για την ΑΟΖ θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά στο εθνικό μας δίκαιο την αρχή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας για τη μέση γραμμή ίσων αποστάσεων, ώστε να διασφαλίσουμε απόλυτα και έναντι οποιουδήποτε τρίτου τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε όλο το Ιόνιο και Αιγαίο αλλά και στις υπόλοιπες θαλάσσιες εκτάσεις της χώρας. Οπως έχουμε πολλές φορές τονίσει, «η Ελλάδα δεν θα αφήσει ούτε σπιθαμή χερσαίου εδάφους ή θαλάσσιας έκτασης όπου ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα που να μην την εξερευνήσει για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και ιδιαίτερα για υδρογονάνθρακες».

Δημιουργούμε τον δημόσιο φορέα που θα διαχειρίζεται για λογαριασμό της ελληνικής Πολιτείας το σύνολο των αποθεμάτων της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πρόσφατα είχαμε μια εξαιρετική εθνική επιτυχία με την κατάθεση οκτώ δεσμευτικών προσφορών από τις μεγαλύτερες εταιρείες σεισμικών ερευνών στον κόσμο, για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αμέσως μετά τις έρευνες, η χώρα θα προχωρήσει στην προκήρυξη μεγάλου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων με 10-15 οικόπεδα. Προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό απευθείας άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πατραϊκό κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, όπου οι εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από 250 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, με άλλα λόγια για περίπου 10 δισ. ευρώ έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο σε βάθος 20-30 ετών.

Σχεδιάζουμε νέο γύρο παραχωρήσεων μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2012 για όλες τις χερσαίες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης υδρογονανθράκων. Σε εποχές κρίσης υπάρχουν δύο μαγικές λέξεις: ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΑΠΟΤΕΛΕ-ΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Στο θέμα της ανάπτυξης, εκτός των εσόδων του κεντρικού κράτους, σημαντικά ποσά προκύπτουν από τα ποσοστά 20% των εσόδων του Δημοσίου για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και 5% των ειδικών πόρων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αυτά τα ποσοστά για την περίπτωση π.χ. του θαλάσσιου οικοπέδου «Πατραϊκός» (κοίτασμα της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών) είναι ύψους 2 δισ. ευρώ σε βάθος εικοσαετίας, κονδύλι που αναμφισβήτητα αλλάζει απολύτως θετικά όλο το μοντέλο ανάπτυξης της δυτικής Ελλάδας. Σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας, όπως π.χ. στην Ηπειρο (κοίτασμα της τάξης των 50-80 εκατ. βαρελιών), η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του βιομηχανικού τομέα της περιφέρειας (πλην κατασκευών) σε ετήσια βάση αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% (από 480 εκατ. σε 670 εκατ.) και για περίοδο τουλάχιστον 20 ετών. Για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των Υ/Α δημιουργούνται 2-3 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία και για κάθε 1 εισοδήματος που αποκτάται άμεσα από τον κλάδο Υ/Α, δημιουργείται εισόδημα 1-2 σε εργαζομένους σε άλλους κλάδους.

Στο θέμα της αποτελεσματικότητας, απαιτείται να ανασχεδιάσουμε τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, καθώς και τα ερευνητικά κονδύλια που διατίθενται από την ΓΓΕΤ στην κατεύθυνση ενίσχυσης των γεωεπιστημών, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

* Ο κ. Γιάννης Μανιάτης είναι υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/04/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου