Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Κύπρος: Πέντε Επιλογές Αναγνωρίζει η Ρυθμιστική Αρχή για την Εξαγωγή του Φυσικού Αερίου

Πέντε επιλογές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου και τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Πάφο προτείνει σε εμπιστευτική της έκθεση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου.Η έκθεση αυτή έχει υποβληθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναλύει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Βασικός αντικείμενο της μελέτης είναι οι διάφορες εναλλακτικές λύσεις για την επιτυχή ένταξη της Κύπρου στα διεθνή δίκτυα ενέργειας, ως άξονας μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης.Η βασικότερη επιλογή, αναφέρει η έκθεση, αφορά στη δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην περιοχή του Βασιλικού.
Εάν επιλεγεί τελικά η λύση αυτή, την οποία υποστηρίζει και η NobleEnergy, η απαιτούμενη έκταση είναι ήδη απαλλοτριωμένη και στη διάθεση της κυβέρνησης για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής. Από εκεί και πέρα, θα χρειαστεί η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για τη μελέτη και βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση της. 

Πέρα από αυτή τη λύση, η ΡΑΕΚ προτείνει στην έκθεση της και άλλους τρόπους εξαγωγής του φυσικού αερίου και εισηγείται όπως μελετηθούν. 

Ένας από αυτούς αφορά την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω αγωγού προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς την ανατολική Κρήτη από όπου το ελληνικό σύστημα στη συνέχεια θα το μεταφέρει προς την Πελοπόννησο και από εκεί προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Στα πλαίσια αυτά, εκπονείται από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. μελέτη βιωσιμότητας για αγωγό δυναμικότητας 8 bcmy

Επίσης, προτείνεται η υγροποίηση του αερίου μέσω πλωτής μονάδας υγροποίησης. Το θετικό στοιχείο της νέας αυτής τεχνολογίας είναι ότι δεν χρειάζεται να δεσμευτεί έκταση στην ξηρά. 

Ακόμα μια πιθανή λύση που εισηγείται η ΡΑΕΚ είναι η κατασκευή σταθμού συμπίεσης αερίου και η εξαγωγή του σε μικρότερες αγορές της Μεσογείου σε συμπιεσμένη μορφή CNG, μέσω εξειδικευμένων πλοίων τα οποία όμως δεν έχουν κατασκευαστεί και λειτουργήσει ακόμα σε εμπορική κλίμακα. 

Τέλος, υπάρχει και η επιλογή κατασκευής ηλεκτροπαραγωγού σταθμού 2000MW, ο οποίος θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το αέριο και στη συνέχεια μέσω σύνδεσης με υποθαλάσσιο καλώδιο με το Ισραήλ ή και την Ελλάδα, θα εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια αντί για φυσικό αέριο. Φορείς που έχουν την έδρα τους σε Ελλάδα και Ισραήλ και επιθυμούν συνεργασία με φορείς της Κύπρου έχουν ξεκινήσει την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου