Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Νέα Τιμή και Νέους Όρους Ζητά η Αίγυπτος για την Παροχή Φυσικού Αερίου στο Ισραήλ

Η Αίγυπτος είναι διατεθειμένη να επαναλάβει τις εξαγωγές αερίου προς το Ισραήλ, όμως σε «νέα τιμή και με νέους όρους», δήλωσε χθες, Δευτέρα, η Αιγύπτια υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας,  Φάιζα Άμπουλ Νάγκα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της αιγυπτιακής εταιρείας EGAS, Μοχάμεντ Σέιμπ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η Αίγυπτος αποφάσισε να ακυρώσει τη συμφωνία πώλησης αερίου στο Ισραήλ, επικαλούμενος την παραβίαση κάποιων όρων του συμβολαίου.

Η Άμπουλ δήλωσε ότι «η αιγυπτιακή πλευρά δεν έχει αντίρρηση να υπογράψει ένα νέο συμβόλαιο με νέα τιμή και νέους όρους», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mena. Η υπουργός δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τις νέες απαιτήσεις του Καΐρου.

Εξάλλου ένα ακόμη μέλος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας Χάσαν Γιούνες, δήλωσε ότι η χώρα του αναμένεται να χρησιμοποιήσει η ίδια το αέριο που πλέον δεν θα εξάγει στο Ισραήλ.

Η συμφωνία για παροχή αερίου στο Ισραήλ, που είχε συναφθεί όταν πρόεδρος της Αιγύπτου ήταν ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2011, αποτελεί εδώ και μήνες αιτία έντονων επικρίσεων στην Αίγυπτο καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η τιμή πώλησής του είναι ιδιαίτερα υποτιμημένη.

Η Αίγυπτος παρέχει το 43% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στο Ισραήλ, όπου το 40% της ενέργειας παράγεται από το αέριο. Το Κάιρο εξυπηρετεί επίσης το 80% των αναγκών της Ιορδανίας για ηλεκτροπαραγωγή 6,8 


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου