Μεγάλες διαφωνίες παρατηρούνται στις απόψεις των ειδικών όσον αφορά τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στη χώρα μας, αλλά και όσον αφορά τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα από την ειδική ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα η Ακαδημία Αθηνών, όπου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν γεωλόγοι, ακαδημαϊκοί και στελέχη επιχειρήσεων του συγκεκριμένου χώρου.
Η γενική αίσθηση είναι ότι υπάρχει μια αισιοδοξία για τις προοπτικές ανακάλυψης και εμπορικής εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σε περιοχές όπως το Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με τον βαθμό επιτυχίας των προσπαθειών αυτών, ούτε με τις ποσότητες που μπορεί να εντοπιστούν στο μέλλον στο υπέδαφος. Επίσης, φαίνεται πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει ορισμένες έριδες, ενώ υπάρχει και έντονη σύγχυση σχετικά με τις έννοιες της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας που δυστυχώς μεταφέρεται και στην κοινή γνώμη.
Στην ημερίδα της Ακαδημίας, μια ενότητα αφορούσε το πετρελαϊκό δυναμικό της Ελλάδας, στην οποία μίλησαν οι κ. κ. Κ. Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίων, γενικός διευθυντής της Kanergy και εταίρος του ΙΕΝΕ, Α. Γεωργακόπουλος, καθηγητής κοιτασματολογίας στο ΑΠΘ, Α. Ζεληλίδης, καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Η. Κονοφάγος, αντιπρόεδρος της Flow Energy και Γ. Ζαφειρόπουλος, διευθυντής ερευνών στα ΕΛΠΕ.
Οι παρουσιάσεις τους ήταν σε μεγάλο βαθμό τεχνικές, αλλά προσέφεραν ακόμα και στον πιο αδαή μια εικόνα για το τι μπορεί να κρύβει το υπέδαφος της χώρας μας, τουλάχιστον στις περιοχές εκείνες όπου έχουν πραγματοποιηθεί παλαιότερα έρευνες.
Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι υπάρχουν μονάχα ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων και όχι αποδείξεις, αφού δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες γεωτρήσεις. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα ουσιαστικά παραμένει ανεξερεύνητη κατά το μεγαλύτερο μέρος, καθώς ακόμα και οι γεωτρήσεις που έγιναν παλαιότερα στα πλαίσια του α΄ γύρου (μετά το 1995) ήταν εκτός στόχων και σε μικρό βάθος. Παρόλα αυτά, ο ίδιος θεωρεί ότι ιδίως στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν κάποια «καλά πετρελαϊκά συστήματα», δηλαδή γεωλογικές δομές που ενδέχεται να περιέχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά ΜΜΕ, λέγοντας ότι «πριν λίγα χρόνια όλοι ήταν ειδικοί στην σεισμολογία και τώρα έχουν γίνει ειδικοί στα κοιτάσματα πετρελαίου». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στις έρευνες και την εξερεύνηση υδρογονανθράκων υπάρχει μεγάλο ρίσκο και μόνο οι γεωτρήσεις είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων. Ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από παλαιότερες έρευνες πρέπει να κοινοποιηθούν.
Στη συνέχεια, ο κ. Ζελιλίδης εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στο ΥΠΕΚΑ για τους χειρισμούς και τις επιλογές του, λέγοντας ότι αγνοεί συστηματικά την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις μελέτες που αυτή έχει πραγματοποιήσει. Ο ίδιος δήλωσε ότι το γαλλικό ινστιτούτο υδρογονανθράκων έγινε δεκτό με αυθαίρετο τρόπο ως σύμβουλος του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι έσφαλε στο παρελθόν σε θέματα που αφορούν τις έρευνες στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα, ο κ. Ζελιλίδης προειδοποίησε για καθυστερήσεις στην διαγωνιστική διαδικασία, λέγοντας ότι οι προσεχείς εκλογές πιθανώς θα οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση του όλου πλαισίου, με αρνητικές συνέπειες.
Ο κ. Κονοφάγος αναφέρθηκε σε διεθνή έρευνα στην οποία συμμετείχε, με αντικείμενο τον εντοπισμό περιοχών ανά την υφήλιο, στις οποίες παρατηρούνται παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά με εκείνα νοτίως της Κρήτης. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι προοπτικές είναι καλές για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες θετικές ενδείξεις. Το ζήτημα όμως είναι οικονομικό, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως μη κατάλληλη.
Τέλος, ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέλυσε διαχρονικά την πορεία των ερευνών στη χώρα μας, με έμφαση στον ρόλο της ΔΕΠ/ΔΕΠ-ΕΚΥ. Τόνισε ότι οι έρευνες που έγιναν στα πλαίσια του α’ γύρου προσέφεραν σημαντικά δεδομένα και ότι οι γεωτρήσεις πραγματοποιήθηκαν με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία.
Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί επιστήμονες του κλάδου στη χώρα μας συμφωνούν σε ορισμένα πράγματα, όπως ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και ψυχραιμία στα ΜΜΕ, αλλά διαφωνούν σε αρκετά άλλα, όπως για παράδειγμα το αν θα πρέπει να προβαίνουν σε εκτιμήσεις για το πόσα βαρέλια μπορεί να περιέχει η περιοχή νοτίως της Κρήτης.
Ενδεικτική του όλου κλίματος ήταν και η συζήτηση που ακολούθησε, όπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Φώσκολος κατηγόρησε συναδέλφους του για «απόκρυψη στοιχείων» όσον αφορά την θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Ο ίδιος, ως γνωστόν, θεωρεί ότι υπάρχουν κοιτάσματα δισεκατομμυρίων βαρελιών και ότι οι εκτιμήσεις αυτές θα πρέπει να ανακοινώνονται με εμφατικό τρόπο. Από την άλλη, ο κ. Νικολάου απάντησε ότι «κάποιοι ίσως να έχουν εντοπίσει κοιτάσματα δίχως να κάνουν γεωτρήσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μόνο με γεωφυσικά δεδομένα αυτό δεν είναι δυνατό».
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου