Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Και στην Ενέργεια, Από Σχέδια Πάμε Καλά ...


Η χώρα δεν πάσχει από σχεδιασμούς. Και δη γενικόλογους και μεγαλεπήβολους. Πάσχει από εφαρμογή και, το σημαντικότερο, από συνέχεια και συνέπεια. Αρετή που είναι εξόχως χρήσιμη ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Οι πολιτικές στο συγκεκριμένο τομέα είναι τόσες, όσοι και οι υπουργοί που πέρασαν από το ΥΠΕΚΑ, από την απελευθέρωση της αγοράς και μετά.
Τα τελευταία χρόνια το έργο το είδαμε να επαναλαμβάνεται και στην απόπειρα να καταρτισθεί μακροχρόνιο πρόγραμμα ενεργειακού σχεδιασμού. Είδαμε ένα σχέδιο του ΣΕΕΣ που κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων, είδαμε ένα γενικόλογο σχεδιασμό επί Μπιρμπίλη, με αιχμή την πράσινη ενέργεια (τρομάρα μας) και τώρα ένα ακόμη σχέδιο του νυν υπουργού βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, η οποία, μάλιστα, ολοκληρώνεται σήμερα. Το σχέδιο αυτό είναι έργο της 7μελούς Επιτροπής Ενεργειακού Σχεδιασμού, με την προεδρία του γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κώστα Μαθιουδάκη.
Πρώτο φάουλ. Άργησε πολύ να ολοκληρωθεί. Ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2010 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012. Ενάμισι χρόνος είναι σπατάλη πόρων και υποδεικνύει έλλειψη συντονισμού, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και σύγκρουση συμφερόντων.
Δεύτερο φάουλ. Άντε και τελείωσε επιτέλους. Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, μέσω του open gov, στις 4 Απριλίου, μία εβδομάδα πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 6ης Μαΐου. Αφελής απορία. Δεν ήξεραν στο ΥΠΕΚΑ ότι πάμε σε εκλογές; Εδώ βοούσε ο τόπος. Ποιος ο λόγος να βγει ένα τέτοιο σχέδιο στον αέρα τώρα, όταν κατανοούν όλοι ότι η κάλπη είναι σαν την εγκυμονούσα γυναίκα; Εκτός κι αν ξέρουν κάτι, εκεί στο ΥΠΕΚΑ, που δεν γνωρίζουμε οι υπόλοιποι. Και εν πάσει περιπτώσει, αν το ξέρουν ας μας το πουν.
Η αποτυχία της προσπάθειας καταδεικνύεται από τη συμμετοχή στη διαδικασία. Τα σχόλια που δημοσιοποιούνται είναι όχι μόνον λίγα, αλλά και εξαιρετικά ρηχά.
Το σχέδιο αυτό που εμπεριέχει δράσεις ως το 2020 και στόχους για το 2050, εν είδει οδικού χάρτη, αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Υποθέτει τη συμμετοχή τους σε ποσοστά 85 έως 100% και τη συνολική διείσδυση τους στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2050 σε ποσοστό 60-70%.
Έχει ως κοινό στοιχείο με το σχέδιο του ΣΕΕΣ ότι λέει όχι στα πυρηνικά, αλλά για πρώτη φορά υιοθετεί επίσημα την τεχνολογία συλλογής και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), έστω και σε επίπεδο περιορισμένης χρήσης.
Δεν θα μπούμε στη λογική να σχολιάσουμε τα σενάρια του σχεδίου αυτού. Γιατί απλούστατα δεν ξέρουμε αν θα προωθηθεί ως έχει ή θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση, η οποία θα κομίσει νέες θέσεις. Ήδη, ο αρχηγός της Ν.Δ. στις προγραμματικές θέσεις του που παρουσίασε στο Ζάππειο φαίνεται να υπερθεματίζει υπέρ της λιγνιτικής παραγωγής σε σημαντικό βαθμό, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να υποστηρίζει το συγκεκριμένο σχέδιο της νυν ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ. Αντιθέτως, μάλιστα.
Το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι απλό. Μέχρι πότε θα πληρώνονται από το δημόσιο κορβανά σχεδιασμοί που καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων; Μέχρι πότε οι προσωπικές πολιτικές θα αιμοδοτούνται από τα δημόσια ταμεία, όταν, μάλιστα, η χώρα αντιμετωπίζει μια απύθμενη οικονομική κρίση;
Εκτός κι αν κάποιοι θεωρούν ότι η δημοσιοποίηση σχεδίων θα δεσμεύσει τους επόμενους κυβερνώντες. Ή θεωρούν ότι δεν θα αλλάξει τίποτε στις επερχόμενες εκλογές.
Από σενάρια και προθέσεις πήξαμε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια νέα κουλτούρα σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημόσια διοίκηση. Η οποία σε ορισμένους βασικούς τομείς θα πρέπει να συμφωνηθεί διακομματικά και υπερκομματικά ότι δεν θα αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι. Η ενέργεια είναι ένας από αυτούς τους τομείς. Για να αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα χρειάζεται να έχει συνέχεια αδιατάρακτη. Ας συμφωνήσουμε επιτέλους τι θέλουμε να κάνουμε με ορίζοντα μακροπρόθεσμο και ας το εφαρμόσουμε με θρησκευτική ευλάβεια. Πράσινη ενέργεια; Καλώς. Κίτρινη ενέργεια; Και πάλι καλώς. Να συμφωνήσουμε επιτέλους σε ένα χρώμα και στις απαραίτητες δράσεις, αφού ρίξουμε μια ματιά και στο διεθνή περίγυρο. Να αφουγκραστούμε με σοβαρότητα τις τάσεις και να τις ακολουθήσουμε.
Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν είμαστε αποκομμένο νησί στη μέση του πουθενά;
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου