Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΣΠΕΦ: Τέλος Ακινήτων και «Ερασιτεχνική» Απελευθέρωση της Λιανικής οι Αιτίες Κατάρρευσης της Αγοράς Ηλεκτρισμού

Το τέλος ακινήτων, και όχι οι ΑΠΕ, είναι η αιτία της κρίσης ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΣΠΕΦ (βλ.εδώ). Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος αποδίδει τα προβλήματα στους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ύψους 1,2 δις, λόγω του ΕΕΤΗΔΕ, την «ερασιτεχνική» απελευθέρωση της λιανικής και στην κρατική απραξία και ανικανότητα στην εφαρμογή μέτρων θωράκισης των ΑΠΕ.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, απαντώντας στα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, υπογραμμίζει ότι το ιλιγγιώδες αυτό ενήμερο αλλά και ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των ανεξόφλητων λογαριασμών των καταναλωτών προς την ΔΕΗ άρχισε δραματικά να δημιουργείται και να διογκώνεται από το περασμένο φθινόπωρο οπότε και επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) στους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος. «Το μέγεθος μάλιστα του ΕΕΤΗΔΕ ήταν τέτοιο που υπερκάλυπτε σε αξία λογαριασμούς πολλών μηνών σε ηλεκτρική ενέργεια, καθιστώντας έτσι τα τιμολόγια ΔΕΗ φοροεισπρακτικό μηχανισμό του Κράτους και όχι αυτό που πραγματικά είναι», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Επίσης, ο ΣΠΕΦ τονίζει από τα 162 εκατ. ευρώ, στα οποία υπολογίζονται συνολικά οφειλές του ΛΑΓΗΕ προς τις ΑΠΕ περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2012, τα 60 περίπου εκατομμύρια αφορούν τα φωτοβολταϊκά. 

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην λιανική ρεύματος, ο ΣΠΕΦ, επικαλούμενος και το πολύ πρόσφατο «κανόνι» της βουλγαρικής Vivid, θεωρεί ότι «δυστυχώς ακόμη και σήμερα το πάθημα δεν έγινε μάθημα», καθώς η εταιρεία δια της στάσης πληρωμών της μόλις επιβάρυνε τον ΛΑΓΗΕ με επιπλέον νέα ζημιά 13 εκατ. ευρώ «που θα κληθούν και αυτήν να την πληρώσουν οι Έλληνες».

Σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και την ΡΑΕ για την θωράκιση των ΑΠΕ τον Δεκέμβριο 2011- Ιανουάριο 2012, με στόχο να εκμηδενίσουν το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ στα τέλη του 2013, η ανακοίνωση τονίζει πως η μέση επιβάρυνση από αυτά δεν ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 20 - 30 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Έτσι, ο Σύνδεσμος επισημαίνει «στο ζοφερό λοιπόν αυτό τοπίο όπου τα ελλείμματα της ΔΕΗ και του ΛΑΓΗΕ αγγίζουν το 1,5 δις ευρώ είναι απολύτως ανακριβές να αναφέρεται πως τα φωτοβολταϊκά με τις συνολικές οφειλές τους των 60 εκατ. ευρώ είναι αυτά που ευθύνονται για τους ερασιτεχνισμούς της Πολιτείας που δημιούργησαν ελλείμματα δισεκατομμυρίων ευρώ». Μάλιστα, εκφράζει την απορία του για το ότι, ενώ δίδονται μεγάλες ενισχύσεις για την σταθεροποίηση των τραπεζών, «επιχειρείται η κατάρρευση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συκοφαντώντας μάλιστα βάναυσα τις ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά που όπως αναλύθηκε με αριθμούς ουδόλως ευθύνονται για το κατάντημα αυτό της αγοράς».

Καταλήγοντας, ο ΣΠΕΦ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση «όσο υπάρχει ακόμη χρόνος να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να δώσει άμεσα λύση στο οικονομικό πρόβλημα του ΛΑΓΗΕ και της ΔΕΗ για το οποίο μόνο η ίδια ευθύνεται», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου