Κυριακή 17 Απριλίου 2016

16% Αύξηση στην Ηλεκτροπαραγωγή Από Αιολικά και Φωτοβολταϊκά στις Ανεπτυγμένες Χώρες το 2015


Κατά 16% αυξήθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από αιολική και ηλιακή ενέργεια το 2015 στις 34 ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες συναποτελούν τον ΟΟΣΑ. Αυτό δείχνουν τα προκαταρκτικά μηνιαία στοιχεία του ΙΕΑ για τον Απρίλιο, που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός λίγο πριν την οριστική έκθεση για τον τρέχοντα μήνα. Γενικότερα, αυξημένη ήταν η παραγωγή ηλεκτρισμού, πετρελαίου και φυσικού αερίου στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.
Ειδικότερα, τα δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δείχνουν ότι η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες του ΟΟΣΑ παρέμεινε σε γενικές γραμμές στάσιμη το 2015 (ως 0,3%), με αυξήσεις στην αιολική και ηλιακή να αντισταθμίζουν μειώσεις της τάξης του 1% στην παραγωγή από καύσιμα εσωτερικής καύσης (συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, του φυσικού αερίου, πετρελαίου, ΑΠΕ εσωτερικής καύσης όπως η βιομάζα και η αιθανόλη, και των αποβλήτων) και από υδροηλεκτρικά. Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μειώθηκε κατά 0,5% στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τη συνολική παραγωγή να αγγίζει τις 1.878,9 TWh, 9,4 τεραβατώρες λιγότερες σε σχέση με το 2014. Οι μειώσεις στις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ αντιστάθμισαν την αύξηση στις χώρες-μέλη του Οργανισμού στην Ασία.

Το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στις χώρες του ΟΟΣΑ από ΑΠΕ (πλην βιοκαυσίμων, βιοαερίου κλπ.) αυξήθηκε στο 21,5% από 20,6% το 2014. Η ηλεκτροπαραγωγή από αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά 77 TWh το περασμένο έτος, με 61 TWh από αυτά να παράγονται σε ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ η παραγωγή ηλεκτρισμού των ηλιακών φωτοβολταϊκών αυξήθηκε κατά 27 TWh, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 10,4 TWh στις χώρες – μέλη του Οργανισμού στην Αμερική.
‌‌Όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου στον ΟΟΣΑ, αυτή αυξήθηκε κατά 4,8% το 2015, φτάνοντας συνολικά τους 1.145 εκατ. τόνους (25,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα). Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην παραγωγή των ΗΠΑ, η οποία αυξήθηκε αλματωδώς κατά 9,2% (+50 εκατ. τόνοι ή 370 εκατ. βαρέλια την ημέρα) και που αποτελεί τη μισή περίπου από τη συνολική παραγωγή του ΟΟΣΑ.
Από την άλλη, η παραγωγή πετρελαίου του Μεξικού μειώθηκε κατά 7,1%, αλλά αντισταθμίστηκε από τις αυξήσεις στην παραγωγή του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η καθαρή κατανάλωση πετρελαιοειδών στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 1,2%.
Τέλος, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι η παραγωγή φυσικού αερίου των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 2,3% το 2015, με τις ΗΠΑ να είναι, και στον τομέα αυτόν, η χώρα που πρωταγωνίστησε στην αύξηση αυτή. Ειδικότερα, η αμερικανική παραγωγή αερίου αυξήθηκε κατά 5,3% ή 38,6 bcm, φτάνοντας συνολικά τα 768,8 bcm, ενώ, αντίθετα, η παραγωγή στις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του Οργανισμού μειώθηκε κατά 2,3% και κατά 1,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ στην Ασία. Όσον αφορά την κατανάλωση, αυτή αυξήθηκε κατά 1,6% λόγω αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. 

Πηγή  energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου