Ένα φιλόδοξο σχέδιο δρομολογεί το Κρεμλίνο, με στόχο την αποσύνδεση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου από τις διεθνείς τιμές αναφοράς του Brent, καθώς και την ανατροπή του παγιωμένου καθεστώτος τιμολόγησης του «μαύρου χρυσού» σε δολάρια. Το σχέδιο αυτό προβλέπει ένα «χρηματιστήριο πετρελαίου» με έδρα τη Μόσχα, μέσα από την καθιέρωση μίας ρωσικής αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το σχέδιο αυτό εκπονείται τη στιγμή που η Ρωσία καλείται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μετά το 2010 εξαιτίας ακριβώς του φθηνού πετρελαίου. Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία της χώρας επιχειρεί να αυξήσει τα έσοδα του κράτους από τον «μαύρο χρυσό».
Την κίνηση αντιμετωπίζουν, πάντως, με επιφυλακτικότητα οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου, που εκφράζουν ανησυχία για την αστάθεια του ρωσικού νομίσματος στο οποίο θα τιμολογούνται τα προθεσμιακά συμβόλαια.
Ειδικότερα, ο Ιγκόρ Σετσίν, πρόεδρος του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου εμπορευμάτων της Ρωσίας, του Spimex της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπαθεί να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές στην υπό διαμόρφωση ρωσική αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. Τις προσπάθειές του στηρίζει η Τράπεζα της Ρωσίας προωθώντας τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας ώστε να δοθεί σε ξένες εταιρείες πρόσβαση στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων και στην αγορά παραγώγων. Σε σχετική της ανακοίνωση, τόνισε ότι θα στηρίξει το Spimex στη δημιουργία προθεσμιακών συμβολαίων με τα οποία θα τιμολογείται το πετρέλαιο για τις εξαγωγές.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς πετρελαίου, προκειμένου να επιτύχει τον φιλόδοξο αυτό στόχο, το Κρεμλίνο πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι δεν είναι μοναδικό του κίνητρο η άνοδος των τιμών. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο πλαίσιο του οποίου θα τιμολογείται δίκαια και με ευθύ τρόπο το ρωσικό πετρέλαιο», σχολίασε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Bloomberg ο Αλεξέι Ρουμπνίκοφ, ενώ προέβλεψε πως η ύπαρξη ρωσικής αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων θα βοηθήσει τις ρωσικές ενεργειακές να αυξήσουν τα έσοδά τους. Τη δημιουργία ρωσικής αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου στηρίζουν οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών Rosneft OJSC, Lukoil PJSC και Gazprom Neft PJSC.
Η Gazprom Neft ανακοίνωσε ότι από το περασμένο έτος συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη μιας αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων και η Lukoil δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει σε αυτήν εάν και εφόσον αποδειχθεί οικονομικά συμφέρουσα. Σημειωτέον ότι το Spimex έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πλατφόρμα εμπορίας προϊόντων ρωσικού πετρελαίου από το 2008, οπότε το Κρεμλίνο επέβαλε στις εταιρείες να πωλούν στο χρηματιστήριο ποσοστό από το 5% έως το 10% της εγχώριας παραγωγής τους καυσίμων κίνησης. Ετσι το 2015 οι ρωσικές πετρελαϊκές πούλησαν στο Spimex τουλάχιστον το 15% του συνόλου των καυσίμων που διοχέτευσαν στην τοπική αγορά. Σύμφωνα με τα σχέδια του Κρεμλίνου, τα προθεσμιακά συμβόλαια θα αντιστοιχούν αρχικά στην αξία 1.000 βαρελιών πετρελαίου τιμολογημένων σε δολάρια με ελάχιστη παράδοση 720.000 βαρελιών στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής.
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που πετρελαιοπαραγωγός χώρα επιχειρεί να παρέμβει στο διεθνές σύστημα τιμολόγησης του «μαύρου χρυσού» και να χειραφετήσει το δικό της εμπόριο απεξαρτώντας το από το δολάριο. Η Κίνα που ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ στις εισαγωγές πετρελαίου, προσπαθεί εδώ και δύο δεκαετίες να δημιουργήσει δική της αγορά προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου. Αναμένεται να την ολοκληρώσει εντός του έτους. Παράλληλα, το Ιράν και η Βενεζουέλα –και οι δύο χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ– έχουν επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεση να αρχίσουν να τιμολογούν το πετρέλαιο σε άλλα νομίσματα. Εξάλλου, έχει προηγηθεί στα τέλη του 2006 η πρωτοβουλία του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης να προσφέρει προθεσμιακά συμβόλαια ρωσικού πετρελαίου. Έξι χρόνια αργότερα, αναγκάστηκε να διακόψει την προσφορά ελλείψει ενδιαφέροντος από τους επενδυτές.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου