Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Οι Μέτοχοι της ΒΡ Έκοψαν Νέα Αύξηση στον Μάνατζερ

Είναι δυνατόν η τιμή του brent να έχει καταρρεύσει κατά 75% από το καλοκαίρι του 2014, οι προοπτικές για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου να παραμένουν αρνητικές, η ΒΡ να ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη μεγαλύτερη πτώση των λειτουργικών κερδών στην ιστορία της και να έχει προχωρήσει σε αθρόες απολύσεις για να μειώσει το λειτουργικό κόστος, και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας να διεκδικεί αύξηση των αποδοχών του κατά 20%; Ασφαλώς και δεν είναι, απάντησε την περασμένη Πέμπτη η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.
Το «πακέτο» αποζημίωσης των 14 εκατ. στερλινών (17,6 εκατ. ευρώ) για τον επικεφαλής της ΒΡ Μπομπ Ντάντλι απορρίφθηκε από τους επενδυτές με ποσοστό 59%. Η απόφαση των μετόχων δεν είναι δεσμευτική αλλά ο πρόεδρος Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ υποσχέθηκε να αναθεωρήσει τους όρους αποζημίωσης των μεγαλοστελεχών της εταιρείας.Ασυνεννοησία στο Κατάρ

Την ώρα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΒΡ που διεξήχθη στο Λονδίνο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΔΥΕ) έδινε στη δημοσιότητα στο Παρίσι τις επί το μετριοπαθέστερον αναθεωρημένες προβλέψεις της για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση το τρέχον έτος. Η ζήτηση δεν θα ξεπεράσει τα 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως επειδή οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Κίνα και στις άλλες αναδυόμενες οικονομίες επιβραδύνονται, απεφάνθη η υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ λειτουργούσα Υπηρεσία, ρίχοντας μάλιστα κατά περισσότερο από μισό δολάριο τις τιμές του αργού και του brent στις αγορές εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου αντιστοίχως.
Η νέα πτώση των τιμών, που είχαν ανακάμψει αισθητά το τελευταίο δίμηνο (από τα 30 στα 42-43 δολάρια το βαρέλι), αποδίδεται επίσης στην αδυναμία των πετρελαιοπαραγωγών να συμφωνήσουν στο πάγωμα της παραγωγής τους. Η ασυμφωνία αυτή αναμένεται να επιβεβαιωθεί την Κυριακή στην Ντόχα του Κατάρ, όπου συναντώνται οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί των μελών αλλά και των μη μελών του ΟPEC.
Οπως αποκάλυψε σε κατ' ιδίαν ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους την περασμένη Τετάρτη ο ρώσος υπουργός Πετρελαίου Αλεξάντερ Νόβακ, στο Κατάρ οι συμμετέχοντες δεν πρόκειται να δεσμευθούν. Ολα δείχνουν ότι θα περιοριστούν στα ευχολόγια και στις διακηρύξεις των «ειλικρινών προθέσεών» τους να συμβάλουν στην ανάκαμψη της πετρελαϊκής αγοράς. «Η συμφωνία δεν θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή της αφού πιθανότατα δεν θα μπουν καν υπογραφές. Θα πρόκειται μάλλον για μια συμφωνία κυρίων» δήλωσε στο BBC ένας ρώσος δημοσιογράφος.

(tovima.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου