Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Καθηγητής Κάπρος: Βιοαέριο και Τρίτης Γενιάς Βιοκαύσιμα Απαραίτητα για την Απαλλαγή Από τον Άνθρακα


Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι χρήσης του άνθρακα που θα μπρούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μετάβαση σε πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας αν και οι ΑΠΕ παραμένουν ο βασικός καταλύτης για τον ευρωπαϊκό στόχο της απαλλαγής από τον άνθρακα και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τόνισε ο Διευθυντής του E3MLab στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθηγητής Παντελής Κάπρος από το βήμα  του 1st Energy Tech Forum που διοργανώνει σήμερα τo energia.gr.
Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ, ο οποίος έχει αναπτύξει στο ΕΜΠ το μοντέλο PRIMES, το οποίο είναι το κυριότερο «εργαλείο» πίσω από τον Οδικό Χάρτη της ΕΕ για το 2050, στη στρατηγική 2929 για τις ΑΠΕ, τη νέα οδηγία για την ενεργειακή αποδοτικότητα κλπ. ανέφερε ότι τέτοια μέσα είναι το βιοαέριο και τα τρίτης γενιάς βιοκαύσιμα που δεν προκαλούν πρόβλημα στο περιβάλλον ή στον διατροφικό εφοδιασμό.

Παράλληλα, επισήμανε ότι, αν θέλουμε μηδενικές εκπομπές το 2050, απαιτείται ήδη από το 2030-2035 να έχουμε δημιουργήσει στην Ευρώπη τις κατάλληλες υποδομές στη βιομηχανλια και στην αγορά ενέργειας, ώστε να υποστηριχθεί ο στόχος αυτός. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Κάπρο, θα χρειαστεί μία ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των εκπομπών του διοξειδίου άνθρακα κι όχι απλά μία «πυροσβεστική» αντιμετώπιση του ζητήματος.
Στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας ως παράθυρο ευκαιρίας για καινοτομία αναφέρθηκε στη δική του ομιλία ο κ. Ραφαήλ Μωυσής, Πρόεδρος επί τιμή του
ΙΟΒΕ. Ο κ. Μωυσής τόνισε ότι, ενόψει της εκτίμησης ότι η αποθήκευση ηλεκτρισμού θα καταστεί απαραίτητη στην Ελλάδα νωρίτερα από ότι στην Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ, τα κίνητρα και η προοπτική για καινοτόμες σχετικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές στη χώρα μας. Όπως ανέφερε, με εξαίρεση τη γεωθερμία, η διαθεσιμότητα όλων των ΑΠΕ είναι στοχαστική. Δεδομένου ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ έχει σχεδόν μηδενικό μεταβλητό κόστος, οι διαχειριστές των συστημάτων απορροφούν την παραγωγή από ΑΠΕ κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και το πρόβλημα εξισορρόπησης παραγωγής και ζήτησης αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή διαφόρων μεθόδων ελέγχου της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής. Όταν όμως το ποσοστό παραγωγής των ΑΠΕ υπερβαίνει το 20-25% του συνόλου, η συγκράτηση της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής καθίσταται τεχνικά δυσχερής και οικονομικά απαγορευτική. Άρα, όπως υπογράμμισε ο κ. Μωυσής, ο οποίος εκπονεί μελέτη με θέμα «Αξιολόγηση Εφαρμοσμένης Αποθήκευσης σε Συστήματα Ηλεκτροπαραγωγής», η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται συνθήκη sine qua non για την επικράτηση των ΑΠΕ.
Την μετάβαση από τις μεγάλες προκλήσεις στις καινοτόμες λύσεις στον τομέα της ενέργειας αναφέρθηκε στη δική του ομιλία ο καθηγητής Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, ενώ ανέλυσε και τη δραστηριότητα του cluster Chorus.
Το παράδειγμα του Egg και τη συμβολή του στη νεανική καινοτόμο επιχειρηματικότητα στον ενεργειακό τομέα ανέδειξε, στη δική της παρουσίαση, η Project Manager του Egg, κ. Ρούλα Μπαχταλιά.
Από την πλευρά του, τέλος, ο καθ. Παντελής Μπότσαρης, Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και Διευθυντής Εργαστηρίου Μηχανολογικού Σχεδιασμού Τομέας Υλικών, Διεργασιών και Μηχανολογίας του εν λόγω Πανεπιστημίου ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του πιλοτικού υβριδικού πάρκου παραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας στο Δήμο Τοπείρου.
Το 1st Energy Tech Forum αποτελεί ένα ιδιαίτερο event του energia . gr, υπό την αιγίδα και με την συνεργασία του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE), και αποβλέπει στο να καταστεί ένα ανοικτό τεχνολογικό «βήμα», ώστε οι συμμετέχοντες να παρουσιάσουν στο ευρύ αλλά και σ’ ένα πλέον εξειδικευμένο κοινό, ενεργειακές τεχνολογίες, τεχνικές, προϊόντα, συστήματα και διαδικασίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαφόρων υποτομέων.

Κύριος Χορηγός της εκδήλωσης είναι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Χορηγός η SIEMENS και Υποστηρικτές οι εταιρείες ENSCO και Energean Oil and Gas, ενώ Media Partner είναι η εφημερίδα « Καθημερινή».

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου