Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

Η Energean Έλαβε Πιστοποίηση ως Operator Από τις Αρχές του Ισραήλ

 Εγκρίθηκε από τον Επίτροπο Πετρελαίου του Ισραήλ ως operator, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η αίτηση της ελληνικής Energean Oil & Gas.
Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχει σήμερα η έρευνα, ειδικά στα βαθιά νερά του Ισραήλ, με τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο μελλοντικής αναζήτησης συμμαχιών για την ελληνική εταιρεία, ώστε πιθανόν να επιχειρήσει επανάκαμψη στην ευρύτερη περιοχή, στο βαθμό βέβαια που αλλάξουν προς το καλύτερο οι συνθήκες.

Εκτιμάται ότι για την πιστοποίηση της Energean, της ελληνικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, από τον Επίτροπο Πετρελαίου του Ισραήλ, βαρύνοντα ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι έχει συστήσει κοινό σχήμα με την «Ocean Rig» του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, εταιρεία που διαθέτει παγκοσμίως έναν από τους μεγαλύτερους στόλους «πλοίων – γεωτρύπανων» και πλωτών εξεδρών με ειδίκευση στις γεωτρήσεις στα βαθιά νερά.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινή εταιρεία «Ocean Energean» είχε συμμετοχή με ρόλο οperator στην άδεια για τις περιοχές Σάρα και Μίρα στα βαθιά νερά ανοιχτά του Ισραήλ, ωστόσο λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου οι έρευνες δεν προχώρησαν.
Το «παιχνίδι» πάντως στο Ισραήλ έχει κινητικότητα, αφού οι δύο εταιρείες (Delek και Noble Energy) που εκμεταλλεύονται τα δύο μεγάλα κοιτάσματα της χώρας είναι υποχρεωμένες να πουλήσουν μερίδια μετά τη σχετική απόφαση της ισραηλινής επιτροπής ανταγωνισμού.
Οι ως άνω εταιρείες, μετά τον νόμο που ψήφισε το Ισραήλ τον περασμένο Νοέμβριο, θα έπρεπε να πουλήσουν δικαιώματά τους, ενώ η κυβέρνηση, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές και να ανοίξει την αγορά, παρέχει μακροχρόνιες εγγυήσεις σταθερότητας, ως προς το φορολογικό πλαίσιο κλπ.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου