Σάββατο 30 Απριλίου 2016

«Nοικοκύρεμα» των Φορέων που Διαχειρίζονται τα Απορρίμματα


Την επιδίωξη για μια πιο ορθολογική και ενιαία οργάνωση των φορέων που θα ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων εκφράζει το σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή 6 Μαΐου από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στη θέση της πανσπερμίας φορέων και του κατακερματισμού που επικρατεί σήμερα, με αποτέλεσμα την αδυναμία ανταπόκρισης και την απώλεια σημαντικών δυνατοτήτων από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση σε κάθε περιφέρεια της ηπειρωτικής χώρας νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου των δήμων, με επωνυμία «Διαχειριστής Στερεών Αποβλήτων (ΔΙΣΑ)».
Οπως επισημαίνει το ΥΠΕΣΔΑ, «με το παρόν σχέδιο νόμου η κυβέρνηση διευθετεί τη νομική σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας των φορέων που διαχειρίζονται τα απόβλητα. Για πρώτη φορά η οργάνωση και λειτουργία των συγκεκριμένων νομικών προσώπων δεν θα προσεγγίζεται οριζόντια για όλη τη χώρα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά θα λαμβάνονται υπόψη σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την αρχή της εγγύτητας, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος». Επιπλέον, θεσπίζεται ενιαίος τρόπος λειτουργίας τους «με αυξημένες εγγυήσεις δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας». Το νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη τη νησιωτικότητα και προβλέπει διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων στα νησιά, για τα οποία διακρίνει περαιτέρω δυνατότητες ανάλογα με το μέγεθός τους.
Οι ΔΙΣΑ εκπονούν σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της τοπικής τους αρμοδιότητας, το οποίο υποβάλλεται για έγκριση στην περιφέρεια σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Επίσης, εξειδικεύουν και υλοποιούν τους στόχους και τις δράσεις του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που έχει κυρωθεί, για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων, χωρίς να μπορούν να τροποποιήσουν τα προβλεπόμενα σε αυτό.

Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε επίσης σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 6 Μαΐου νομοσχέδιο με το οποίο ορίζεται η τοποθέτηση διοικητών στους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, όπου δραστηριοποιείται πλήθος διαφορετικών υπηρεσιών. Με τρίτο νομοσχέδιο του ίδιου υπουργείου προτείνεται η καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, η 20ή Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του Σωκράτη.

(www.kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου