Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Πέτκοβα: Ισχυρή Συμμετοχή στο Market Test για τον IGB - Βουλγαρικό Ενδιαφέρον για το Terminal της Αλεξανδρούπολης

 Έξι εταιρείες υπέβαλαν προσφορές για την απόκτηση δυναμικότητας στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, το market test για τον οποίο έληξε χθες. Η Βουλγαρία θέλει να συμμετάσχει και στην κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είπε η υπουργός Ενέργειας της χώρας, Τεμεζούνκα Πέτκοβα.

Όπως είπε η κυρία Πέτκοβα, η πρώτη φάση είναι τεστ αγοράς, στην οποία όσοι θέλουν να συμμετάσχουν μόνο δηλώνουν τι ποσότητες θέλουν να προμηθεύουν. Αποδεικνύεται ότι οι προτεινόμενες ποσότητες ξεπερνούν την σχεδιαζόμενη χωρητικότητα του αγωγού, η οποία είναι από 3 έως 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αέριο το χρόνο. 
Οι έξι εταιρείες που συμμετείχαν είναι οι Bulgargaz, ΔΕΠΑ, Edison, Socar, Noble και Gastrade.

«Η δεύτερη φάση προβλέπει επικύρωση των προσφορών με τη δυνατότητα προσαρμογών. Μετά θα συνοψισθούν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης και μετά τις 15 Απριλίου θα προχωρήσει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Η φάση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του έτους ώστε να είναι σαφές ποιο μέρος του αγωγού θα πρέπει να προορίζεται για μεμονωμένους υποψηφίους» σημείωσε.

«Το market test είναι ένας δείκτης ότι το έργο θα είναι επιτυχημένο. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημάδι, γιατί το έργο δεν είναι μόνο στρατηγικό - να αυξήσει την ικανότητα για τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου, αλλά και εμπορικό, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δικαιολογείται οικονομικά», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά το πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, ανέφερε τα εξής:

«Αυτό συζητήθηκε πριν από λίγο καιρό και η ιδέα έχει ήδη ωριμάσει. Έχουμε μια πολύ σοβαρή επιθυμία να συμμετάσχουμε και να συσταθεί μια ομάδα εργασίας η οποία μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να αποσαφηνίσει τις παραμέτρους του σχεδίου και τι ποσοστό μπορεί να πάρει η χώρα μας. [...] είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για εμάς, διότι έχει άμεση σχέση με την Ελληνική διασύνδεση. Τα δύο έργα είναι υποστηρίζονται αμοιβαία και η συμμετοχή μας σε αυτό το τερματικό θα επιτρέψει την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών μας σε φυσικό αέριο».
 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου