Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Η Rosatom Διαψεύδει τα Περί Πώλησης του Μεριδίου της στο Πρότζεκτ του Ακκούγιου


Η Rosatom δεν έχει αλλάξει τα σχέδιά της για το πρότζεκτ της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Ακκούγιου στην Τουρκία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας, χθες, Τετάρτη.
«Δεν έχουμε αλλάξει τίποτα», διαβεβαίωσε ο Sergey Kirienko, σχολιάζοντας αναφορές σε ΜΜΕ σχετικά με σχέδια της εταιρείας του να πωλήσει μερίδιο που κατέχει στη μονάδα. «Δεν θέλω να σχολιάσω φήμες», τόνισε.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ανατολία, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία κατασκευής της μονάδας του Ακκούγιου πιθανόν να πωλούσε το 49% των μετοχών του πρότζεκτ (74,915% των μετοχών ανήκουν στην Rosatom Overseas).
Η διακυβερνητική ρωσοτουρκική συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακκούγιου υπεγράφη στις 12 Μαΐου 2010. Το πρότζεκτ αφορά την κατασκευή τεσσάρων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ( VVER-1200) δυναμικότητας 1,2 GW η καθεμία, συμβατών με το ρωσικό πρότζεκτ NPP-2006.
Το συνολικό κόστος κατασκευής υπολογίζεται σε 22 δις δολ. Το συνολικό κονδύλι που δέσμευσε ως τώρα η Ρωσία στο πρότζεκτ ανέρχεται σε 3 δις δολ.
Εξαιτίας εντάσεων στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, το μέλλον του πρότζεκτ της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακκούγιου τελεί ακόμη εν αμφιβόλω. Τα δυτικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές από την τουρκική κυβέρνηση, μετέδιδαν νωρίτερα ότι το πρότζεκτ ματαιώνεται. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά διέψευσε επισήμως τις πληροφορίες αυτές.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου