Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Η Άνοδος και η Πτώση της SunEdison


«Δεν φοβόμαστε την αποτυχία» λέει ένα από τα γεμάτα αυτοπεποίθηση μηνύματα που διαβάζει κανείς στο εταιρικό site της SunEdison. Την αποτυχία ίσως και να μην την φοβούνται, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη χρεοκοπία, που πλησιάζει όλο και πιο κοντά.


Η μεγαλύτερη, παγκοσμίως, εταιρεία ανάπτυξης έργων ΑΠΕ αναμένεται σύντομα να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές χρεοκοπίες της τελευταίας δεκαετίας, εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα.



Με συνολική αξία ενεργητικού 9,85 δισ. δολάρια, παρουσία σε 30 χώρες, έργα σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία, περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο (σε ηλιακά και αιολικά πάρκα) να αυξάνεται σε μόλις ένα χρόνο από τα 4,5 στα 7,9 GW, δύσκολα κανείς θα πίστευε ότι η SunEdison θα ερχόταν αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Εκτός και αν άρχισε να εξετάζει τον υπέρογκο δανεισμό, που φούσκωσε τα χρέη της στα 11,7 δισ. δολάρια...



Βεβαίως, στην επιχειρηματική ιστορία τα παραδείγματα κολοσσών που κατέρρευσαν σαν ...τραπουλόχαρτα είναι πάρα πολλά. Κολοσσών με χάρτινα πόδια, που γιγαντώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα και κατέρρευσαν με ακόμη μεγαλύτερη.



Η αρχή του τέλους ήταν η προσπάθεια της να εξαγοράσει πέρυσι την Vivint Solar έναντι 2,2 δισ. δολαρίων. Το deal μπήκε στο στόχαστρο των μετόχων της και των αναλυτών και αν και στη συνέχεια πέτυχε χαμηλότερο τίμημα, τελικά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια.



Η επιθετική επεκτατική στρατηγική της, μέσω συνεχιζόμενων εξαγορών και ανάπτυξης νέων έργων με ιδιαίτερα χαμηλές προσφορές, είχε αρχίσει να αμφισβητείται έντονα. Όπως, πλέον, και η αξιοπιστία της μετά τις καταγγελίες πρώην στελεχών της εταιρείας ότι τα στοιχεία που δημοσίευσε για την ρευστότητα της δεν ήταν ακριβή, καθώς και τις έρευνες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόσο για το deal με την Vivint όσο και για άλλες υποθέσεις.



Ο βασιλιάς είναι γυμνός



Στις 16 Μαρτίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, λόγω της «υλικής αδυναμίας» που διαπίστωσε η διοίκηση στον εσωτερικό της έλεγχο σχετικά με την ανακοίνωση των στοιχείων. 



Λίγες ημέρες αργότερα, η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της ανέφερε ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση για την υπαγωγή της στο Κεφάλαιο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα. Την ίδια ώρα, οι αγωγές κατά της εταιρείας για τη μη εκπλήρωση συμβατικών της υποχρεώσεων πολλαπλασιάζονται.



Τους τελευταίους μήνες η μετοχή της SunEdison εξαϋλώθηκε και άρχισε πλέον να θυμίζει την πορεία των ...ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Με απώλειες 98% σε ένα έτος, βρέθηκε από τα 33,45 δολάρια να προσγειώνεται στα 0,19 σεντς. Την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 0,36 σεντς, με πτώση 10%. 



Όλοι πλέον αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για την αίτηση προστασίας έναντι των πιστωτών της. Καλύτερη, συγκριτικά τουλάχιστον, θα είναι η μοίρα των θυγατρικών της  TerraForm Power και  TerraForm Global, τις εταιρείες συμμετοχών (γνωστές ως yieldcos) που αγοράζουν και διαχειρίζονται μονάδες ΑΠΕ και προσφέρουν συνήθως υψηλές μερισματικές αποδόσεις στους μετόχους τους. 



Οι yieldcos αποκτούν μονάδες ΑΠΕ με έκδοση μετοχών ή χρέους. Αυτό έκαναν και οι συγκεκριμένες, μέχρι που το κλίμα στη Γουόλ Στριτ έγινε αρνητικό και πλέον δεν μπορούσαν να αντλούν κεφάλαια με την ευκολία του πρόσφατου παρελθόντος, με αποτέλεσμα, συν τοις άλλοις, να μπλοκάρει και η αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων της μητρικής εταιρείας. Τις δύο αυτές εταιρείες έχουν βάλει στο στόχαστρο και τα hedge funds που έχουν μεγάλο ποσοστό στην SunEdison, όπως για παράδειγμα η Greenlight Capital του γνωστού επενδυτή Ντέιβιντ Άινχορν.



Η υπόθεση της SunEdison δεν είναι η πρώτη και δεν θα είναι η τελευταία στον τομέα των ΑΠΕ, άλλωστε γενικότερα η επιχειρηματική αποτυχία αποτελεί έναν από τους κανόνες του «παιχνιδιού». Οι τεράστιες προκλήσεις, όμως, που συνεπάγεται η μετάβαση στη νέα απανθρακοποιημένη εποχή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να είναι «παιχνίδι». Γι' αυτό, απαιτείται προσεκτικός και ορθολογικός σχεδιασμός, ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο και έλεγχος, ώστε να μην υποστούν οι καταναλωτές αυτά που υπέστησαν οι μέτοχοι της SunEdison και ανάλογες αποτυχίες να έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται σε διεθνή κλίμακα.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου